Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
25. detsember 2023, 10:03

10 ROOGA PEOJÄÄKIDEST: tee salatit, suppi ja šokolaadikooke! (1)

Meie inimestel on ikka kombeks pühade ajal veidi toiduvarumisega üle pingutada. Pole aga vaja peljata, me oskame samahästi nutikalt jääke uueks söömaajaks ära kasutada! Koondasime Toidutare varamust siia retsepte, mida teha siis, kui tundub, et kapsast, vorste ja kartulit on üle väikese riigi toitmise jagu!

Jääkide kasutamisel on on mitu head mõtet: esiteks vähendab see oluliselt toidu äraviskamist ja selleläbi kaitseb keskkonda. Teiseks on jääkide taaskasutamine majanduslikult mõttekas, eriti pingelisel pühadeperioodil. 

Esmalt aga tuletame meelde, et kõik jäägid tuleks kiiremas korras peale söömist külma viia! Korralikult läbiküpsetatud lihatoidud säilivad siis kolm (linnuliha) kuni viis päeva. Salatitega aga tuleks olla ettevaatlik ja hinnata nende seisukorda. Toorsalatite eluiga on sageli napp 24 tundi.


Jõululaua jääkidest annab teha näiteks rosoljet või kapsasuppi. Verivorste saab hakkida salatisse. Praejäänused sobivad nii suurtesse einevõileibadesse kui ka vrappidesse. 

Klikka retseptil: Vana kooli rosolje 

Vana kooli rosolje Foto: Jaan Heinmaa

Sellesse rooga saab sisse lõikuda allesjäänud juurvilju ja lihapraadi. Rosolje hiilgeaeg jääb möödunud sajandi 30-ndate ja 60-ndate aastate vahele, kui Eestimaal ei peetud selleta ühtegi pidu. Vähehaaval aga tõrjus pidulaua kroonimata kuninga välja lihtsama koostisega ja hõlpsamini valmiv kartulisalat. 

Klikka retseptil: Külluslik hapukapsasupp 

Külluslik hapukapsasupp Foto: Tiit Efert

Supp on igatepidi aus toit. Kuna liha keetmine ja kapsa praadimine võtab kenasti aega, soovitangi suppi süüa alles järgmisel päeval – siis on see tõeliselt maitsev! Ilmselt pead supi soojendamisel lisama veidi vedelikku, milleks sobib ideaalselt seeneleotusvesi.

Klikka retseptil: Grillitud köögiviljaga täidetud einesai 

Grillitud köögiviljaga täidetud einesai Foto: Jaan Heinmaa

Täites batoonsaia ülejäänud köögivilja, kana või kalaga, saad mahlase ja toitva einesaia. Saia on hea tööle või pikemale teekonnale kaasa võtta. Kui see mahlane köögivilja-juustutäidisega sai fooliumisse keerata, saab seda enne söömist ahjus soojendada.
Saiast eemaldatud sisu saab ära kasutada nt kotlettide valmistamisel. Või kuivatada, purustada kombainis ja kasutada paneerimiseks. Kui pole plaani kohe saia kasutada, siis hoia suletud purgis või karbis.

Klikka retseptil: Kanavrapid 

Kanavrapid Foto: Krõõt Tarkmeel

Väga lihtne toit: määri tortiljale majonees, lisa suupärasteks tükkideks rebitud salat, rukola, tomat, kurk, ananass ja praetud kanafilee. Pigista peale veel pisut majoneesi. Jahvata peale värsket musta pipart. Voldi vrapiks. Serveeri kohe.

Klikka retseptil: Lihtne seljanka grillliha ja -vorstiga 

Lihtne seljanka grillliha ja -vorstiga Foto: Jaan Heinmaa

 

Algselt jaanijääkide supp, aga sobib ka jõuluks. See supp võiks olla üsna nõutud, eriti kui ilm on rõskevõitu nagu tavaliselt. Supis saab ära kasutada peost järele jäänud liha ja vorste. See supp valmib lihtsamalt ja kiiremini kui õige seljanka, aga on sama maitsev ja hästi toitev.

Klikka retseptil: Verivorstisalat 

Verivorstisalat Foto: Toidutare

Soe salat on alati hea idee, eriti kui ootamatud külalised tulevad. Siin saad ära kasutada nii allesjäänud kartuleid kui ka verivorsti. 

Klikka retseptil: Ahjuplaadikarask hapukapsaga 

Ahjuplaadikarask hapukapsaga Foto: Andra Kalda

Kui ahjukapsastega sai üle pingutatud, saab jääkidest teha maitsvat karaskit. 

Klikka retseptil: Tatravorm hapukapsaga 

Tatravorm hapukapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Kerge lihtne roog, hea pühadejärgne valik. Toekama roa saamiseks võib lisada suitsusinki, praeliha vms. Küpseta ühes suures vormis või neljas portsjonivormis, viimasel juhul lühenda küpsetamisaega 5 minutit.

Klikka retseptil: Šokolaadikeeks hapukapsaga

Šokolaadikeeks hapukapsaga Foto: Eva Palu

Šokolaadikeeks, milles sisalduv hapukapsas ei anna maitset, aga lisab mahlasust ja omapärast krõmpsuvat tekstuuri.

Klikka retseptil: Rustikaalne kartulisalat 

Rustikaalne kartulisalat Foto: Tiit Efert

Ära mingil juhul haki salati koostisosi liiga peeneks. Tükid peavad jääma rustikaalselt suured – siit salati võlu välja koorubki!