Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht
Toiduuudised
16. detsember 2018, 07:44

EVELIN ILVES: Ilus toit? ( lihavaba hautatud hapukapsa retsept!)

Mulle on kogu elu olnud oluline, kuidas toit serveeritud on: mismoodi taldrikule asetatud, kuidas värvid omavahel mängivad kuni laua katmise ja valguseni välja.

Lyonis Paul Bocus'i Kulinaariainstituudis külas käies puutusin esimest korda kokku sellealase teadusega.
Tõsi, tänapäeval uuritaksegi igati tõenduspõhiste meetoditega, kuidas toiduga kõiki meeli erutada – eriti seda seletamatut kuuendat meelt– ja loomulikult seda, mis täpselt paneb meid rohkem sööma ja raha kulutama.
Toidu stilistika ei piirne ammu enam pildistamiseks või filmimiseks mõeldud söömaaegade apetiitsemaks disainimisega, vaid on jõudnud otsapidi meie kodudessegi. Näiteks neisse peredesse, kes soovivad oma lastele maitsvat, kvaliteetset ja tervislikku toitu pakkuda ning on vastu võtnud väljakutse konkureerida kogu kräpihulkadega, mida meediast 24/7 nii suuri kui väikesi ostma ja tarbima ahvatletakse.
Ma polnud varem seda teemat enda jaoks sügavuti analüüsinud, kui sattusin vestlema oma hea sõbrannaga, kelle mõlemad lapsed on pea sünnist saati kasvanud üles erinevates Aasia riikides. Täna on nad teismelised ja toidu headusest vägagi teadlikud. Kuid kui nad mürsikutena esimest korda terveks suveks Muhumaale vanavanemate juurde komandeeriti – et eesti keelt, kultuuri tundmist ja hoomamist edendada – sai suurimaks probleemiks just eestimaine kodutoit.
Õieti selle väljanägemine. „Vaata ise, see on nagu okse! Mina seda ei maitsegi!”, pahvatas kuueaastane poisslaps hakklihakastme ja kartulipudruga täidetud kausi ees istudes. Tõepoolest, värviliste puu-ja köögiviljade keskel üles kasvanud lapsele tundus see hall ollus õigusega kole. Sest ega ta ju ilus polegi – kui pilk peale visata ja natuke järele mõelda. Kui aga sinna värvilisi porgandeid juurde riivida, tomateid ja kurke kenasti kõrvale sättida ja mõni erk ürdioksake kaunistuseks peale panna, muutub pilt sootuks maitsvamaks.
Nii õppis too vanaema olude sunnil oma talutoitu stiliseerima ja selle käigus sai iga taldrikutäis boonuseks ka tervislikumaks. Mäletate ju taldriku reeglit – vähemalt pool peaks seal olema värvilisi puu-ja köögivilju.
Täna on mul see teema taas päevakorral, sest jõulude ajal on ühe õhtu meie kodurestoranis ROOG broneerinud Korea toidustilistid koos toidufotograafiga. Nende soov on meiega koos Eesti jõulutoite teha ning need ka oma kauge kodumaa toiduhuviliste jaoks üles pildistada. Ning minu aju tegeleb juba kuu aega vaikselt ja pidevalt sellega, kuidas teha nii, et need armsad verivorstid, ahjukartulid ja seapraed noil piltidel kaunid ja maisvad välja näeks. Kui teil on ideid, palun jagage neid minuga: [email protected]. Aitäh juba ette selle eest! Ja mina jagan teiega meie armsate jõulukapsaste kaunimat ja puhtalt taimset versiooni:
Hapukapsad mandariinidega
2 kg värsket hapukapsast
500g värsket kapsast (näiteks punast)
250g jämedalt riivitud porgandit (miks mite punast)
1kg mandariine
taimset õli
võid soovi korral
meresoola, pruuni suhkrut, mett, valget pipart, konjakit või Vana Tallinnat maitsestamiseks
Pane poti põhja pisut vett ning lase hapukapsad vaikselt hauduma. Riivi värske kapsas peeneteks ribadeks – mandoliin on selleks ideaalne tööriist, aga köögivilja koorijaga saab ka – prae pannil kuumas õlis kergelt läbi ja lisa hapukapsastele. Tee sama porganditega. Hauta madalal kuumusel 2-3 tundi. Kui tunned, et hautise struktuur on sinu meele järgi, lisa kooritud mandariiniviilud, maitsesta vajadusel soola ja magusaga, hauta koos mandariinidega veel umbes 15 minutit, kõige lõpus lisa 1-2 spl konjakit või Vana Tallinnat. Kui sa ei vali vegan-versiooni, võid maiseks lisada võid. Ongi valmis võrratu lisand kõigile jõulutoitudele, taimetoitlastele aga lausa tore põhiroog!
Head pühadekokkamist!
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Tartus