Küpsetised

Juustutort porgandite ja mandariinidega 

Pille Enden, 11. detsember 2018, 12:52
Foto: Jaan Heinmaa
Selle tordi valmistamiseks pole vaja ahju sisse lülitadagi, vaja vaid piisavalt aega tarretumiseks varuda. Porgandite lisamine annab magusroale suure hulga väärtuslikke toitaineid. Mahedale ja mitte liiga magusale täidisele lisab särtsu piparkookidest põhi.  

Koostisosad
PÕHI
100 g Piparkoogid
50 g Või
50 g Kreeka pählid
TÄIDIS
2 tk Keskmine keedetud porgand
2 dl Rõõsk koor 35%
1.5 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
400 g Toorjuust
6 tk Želatiinileht
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
5 tk Värskelt pressitud mandariini mahl
KAUNISTAMISEKS
2 tk Mandariin
TARRETIS
2.5 dl Porgandi-apelsinimahl või porgandi-astelpajumahl
3 spl Cointreau liköör soovi korral
1 spl Suhkur
3 tk Želatiinileht

Valmistamine
10 tk
1. Purusta piparkoogid ja pähklid köögikombainis. Sega sulatatud võiga ja suru küpsetuspaberiga kaetud 22-24 cm koogivormi põhjale.
2. Püreesta porgandid blenderis või saumikseriga. Vahusta koor suhkru ja vanillisuhkruga. Sega pehmeks hõõrutud  toasooja toorjuustu hulka porgandipüree.
3. Leota želatiinilehti külmas vees 10 minutit. Pigista mandariinidest ja sidrunist mahl. Kuumuta mahlad ja sulata selles kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Nirista želatiin porgandi-juustusegu hulka samal ajal hoogsalt segades. Sega hulka vahukoor ja vala segu vormi.
4. Katte jaoks leota želatiinilehti külmas vees. Kuumuta siis kastrulis porgandi-apelsinimahl koos suhkruga ja sulata selles nõrutatud želatiinilehed. Kui paned tarretisse likööri,siis sega see nüüd hulka. Nirista vedelik ettevaatlikult kreemile ja aseta  vähemalt kolmeks-neljaks tunniks või seniks, kuni kihid on täiesti tarretunud, külmkappi.
5. Kaunista mandariinisektoritega ja pärlsuhkruga.