Foto: Toidutare
Toiduuudised
9. detsember 2018, 06:29

EVELIN ILVES: Tänamise kunst

Alles see oli, kui kogu üldsust erutas ootamatu uudis, et ettevõtte müünud soojaärimees oma kõiki töötajaid 50 000 euroga premeerida otsustas. Kõiki ühtemoodi hoolimata ametikohast ja töötasust. Tore, et skeptikute hääl – a la „mis see paari protsendi tulu laialijagamine ikka nii väga ära ei ole” - seekord ainult piiksatusena mõjus. Summa suurusest palju olulisem on minu meelest tänu, mida too ettevõtja oma töötajatele väljendas. Oskus tänada on kunst, mida meie ühiskonnal veel palju on õppida.

Aga me edeneme jõudsalt. Sellest on siiralt hea meel. Ma näen seda praegu – jõulupidude aegu – oma kodurestoranis palju tihedamini kui eelmisel aastal. Just eile oli meie juures noor meeskond, kes arendab üht tärkavat Tallinna eeslinna osakest – Uuesalu Kodu. Oli imeilus vaadata, kuidas pealik jõudis pika õhtu jooksul tänada iga kutsustut eraldi väikse kõnega. Pigem kohtab sellist praktikat meie põhjanaabrite tänuõhtutel. Seda enam on armas teada, et ka ses vallas oleme kindlalt põhjamaise kauniduse poole liikumas.
Mul endal seisab ka ees pisem „jõulutuur”. Nimalt saime kirjastusega kokkuleppele, et saame kinkida kõigile Eestimaa suurperedele jõuludeks minu raamatu Linnu lood. Need on eluloolised muinasjutud, mis on sündinud päriselus minu tütre tirtsupõlves Mulgimaa maakodus. Mulle on need lood kallid ja usun, et lugude jutustamine on tore viis käivitada lugejate-kuulajate fantaasia ja päästa neid vabana rändama oma isiklikku maailma, mida raamatud meile nii lahkesti kingivad. Lasterikaste perede ühendusse kuulub täna 1611 vahvat perekonda ja päris paljudele neist Viljandi-, Võru-, Harju-ja Hiiumaa asukatest saan raamatud ise üle anda. Olen nii õnnelik selle võimaluse üle ja tänan selle eest kirjastust ja Eesti Lasterikaste Perede Liitu.
Üks väike detail veel: EI, ma ei alustanud oma poliitkampaaniat. Ma ei kandideeri seekord, sest minu põhikooli lõpetamisele keskendunud Linnu ei soovinud sellega kaasnevat tähelepanu. Mõistan täiesti. See on hoopis üks isiklik tänukampaania, mis toredasti jõuluaega sobib.
Ja jõululik on ka tänane retsept, mida teiega jagan. See on minu kodurestorani ROOG jõuluaegsete õhtusöökide ja pidude lemmikuks saanud. Lihtne teha ja maitseb kõigile!
5 dl keefiri või hapupiima

4 dl suhkrut (pruun on parem!)
7 dl nisujahu 
1 sl söögisoodat + natuke sidrunimahla 
2 tl jahvatatud nelki

3 tl kaneeli 

1 dl õunamoosi
 ja 2 dl külmutatud või värskeid pohli
150 g sulavõid

Toorjuustukreem:

400 g maitsestamata toorjuustu

3 dl tuhksuhkrut
1
tl vanillsuhkrut

tilgake Vana Tallinna likööri või konjakit maitseks
Sega keefir või hapupiim suuremas kausis suhkruga. Seejärel sega hulka kuivained (jahu, sooda, nelk ja kaneel). Kui tainas on ühtlane, lisa ettevaatlikult juurde moos ja pohlad ning kõige lõpus sulatatud või. Kasuta küpsetamiseks kas lahtikäivat koogivormi (saad paksema piparkoogi) või laota tainas kõrgete servadega suurele, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200kraadises ahjus 30-40 minutit. Kontrolli tikuga küpsust. Lase valmis koogil jahtuda. Kreemi valmistamiseks sega toasoe toorjuust tuhk- ja vanillsuhkruga, maitsesta soovi korral kange alkoholiga. Kata pehme piparkook toorjuustukreemiga ja kaunista hakitud pähklite, kuivatatud puuviljade, värskete marjadega. Naudi pehmet jõulumaitset!
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Pika tänava kodust