Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
8. detsember 2018, 08:41

Täna on ametlik piparkookide glasuurimise päev!

Täna tähistatakse maailmas piparkookide kaunistamise päeva. Isegi kui sul pole aega ise nende mõnusate pühadeküpsiste tainas kokku segada, siis kaunistamiseks jääb alati aega. Glasuuri aga tasub üritada ise teha - see on tegelikult üsna lihtne.

Piparkoogid on pika traditsiooniga karamellisiirupi ja vürtsidega valmistatud küpsetis, mis pärineb idamaadest. Euroopasse jõudis see Kreeka aladelt, kust üks Armeenia munk nad aastal 992 Prantsusmaale tõi.
13. sajandiks olid piparkoogid levinud üle kogu Euroopa. Iga maa üritab neid näidata enda rahvustoiduna. Rootsis näiteks leevendasid nunnad nendega seedimisvaevusi. Ka mujal omistati piparkookidele ravivaid omadusi. Samuti oli kombeks piparkooke kasutada kaunistusteks, eriti akendel. Toona olid piparkoogid pigem valged.
Tänavu on heledamad piparkoogid taas trendikad, mida kaunistatakse tumedama glasuuriga. Võid ka üritada valmistada aknaga piparkooke või kirjata piprakooke rahvusmustriga!