Vaatame, mida Soome 105. sünnipäeva puhul lauale kanda!
Foto: kollaaž: (7 x Jaan Heinmaa, Britt Paju, Tarmo Virkus, Leibur)SOOME PALUB LAUDA! 10 lihtsat ja pidulikku retsepti, millega põhjanaabrite sünnipäeva tähistada
Põhjanaaber Soome on meie hea vennas, kellega me ka suuresti ühist maitset omame. Siiski aga on Soomel omad knihvid ja nüansid. Vaatame, mida Soome sünnipäeva puhul lauale kanda!
Klikka retseptil: Lõhekiusatus kapparitega
Lõhekiusatus kapparitega
Foto: Britt PajuKuumuta viilutatud porru pannil õlis poolpehmeks ja tõsta kõrvale. Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Jaga pooled kartuliviiludest u 10 cm läbimõõduga, võiga määritud vormidesse. Tõsta kartulitele porru, kalatükid, sulajuust, till ja nirista pisut sidrunimahla. Lao peale ülejäänud kartulid ja vala üle koorega. Küpseta vorme 180kraadises ahjus u 40 minutit.
Klikka retseptil: Ahjus küpsetatud leibjuust
Ahjus küpsetatud leibjuust
Foto: Tarmo VirkusSoomest pärit komme süüa küpsetatud juustu koos murakamoosiga on ka Eestis armsaks saanud. Algselt küpsetati juustu lõkketulel, mistõttu lisandus mõnusalt suitsune mekk. Paraku tuleb kodustes tingimustes üldjuhul kasutada ikkagi tavalise ahju grillelementi, kuid suvisel ajal võiks proovida juustu ka grillil küpsetada. Kogus 350 grammi.
Klikka retseptil: Munajuust
Munajuust
Foto: Jaan HeinmaaSoome päritolu munajuust on mahe ja pehme, sobib nii võileivale kui magustoiduga. Süüa võib seda kas kohe peale nõrutamist või üleküpsetatult. Ahjusoe juust on eriti maitsev koos muraka- või mustasõstramoosiga.
Klikka retseptil: Õunariis rosinaüllatusega
Õunariis rosinaüllatusega
Foto: Jaan HeinmaaSelles magustoidus annavad riisivahule jõuluhõngu kaneel ja rosinad. Viimastele lisab mõnusa maitsenüansi mandliliköör.
Klikka retseptil: Karjala pirukad kartuli-pohlatäidisega
Karjala pirukad kartuli-pohlatäidisega
Foto: Jaan HeinmaaKarjala piruka tainas peab traditsiooniliselt sisaldama võrdses koguses nisu- ja rukkijahu. Täidiseks võib kasutada nii riisi- kui kartuliputru. Maitsestades kartulimassi pohlamoosiga, saad magushapu täidisega pirukad, mida söö kindlasti soojalt. Pisikese patustamisena tõsta peale ka võikilluke! Pirukad sobivad hästi sügavkülmutamiseks. Täidise võid varem valmis teha, siis läheb pirukate küpsetamine nobedamini.
Klikka retseptil: Soojad Lapi leivad põdralihaga
Soojad Lapi leivad põdralihaga
Foto: LeiburMääri sulatatud juust võrdselt mõlemale leivale. Kuumuta pann vähese õliga ja aseta sinna üks leibadest, juust ülespoole. Lõika sibul õhukesteks ratasteks, haki seened ja laota need koos kurgiviilude ja lihaga leivale. Peale aseta teine rieska (juust allapoole) ning kuumuta veel kõik koos läbi (pöörates). Valminud suupiste lõika kuueks sektoriks, serveeri kuumalt.
Klikka retseptil: Soome lõhesupp
Soome lõhesupp
Foto: Veronika RoosimaaVanamoodne, lihtne ja maitsev kalasupp Soome moodi valmib lihtsa vaevaga ja meeldib oma selgete maitsete tõttu hästi ka lastele. Supp on gluteenivaba.
Klikka retseptil: Soome klassikaline jõulupuder
Pane potti natuke võid, sulata see üles. Lisa riis ning kuumuta vaiksel tulel klaasjaks (10 minutit). Vajadusel lisa veidi võid. Lisa piim ja lase 30 minutit haududa, aeg-ajalt putru õrnalt segades. Maitsesta soolaga ja peida pudru sisse õnne toov mandel. Serveeri kaneeli ja suhkru või ploomikisselliga. Võib ka õunamoosiga.
Klikka retseptil: Soome kringel
Hõõruda vähese suhkruga, lisada pool pakki sulatatud võid, 2 lahtiklopitud muna, klaas piima ja jahu. Segada ja panna pooleks tunniks külmkappi. Täidise jaoks sulatada pool pakki võid, lisada suhkur ja kakao ja segada. Kerkinud taigen rullida lahti, määrida peale täidis ja keerata uuesti rulli. Rull lõigata pooleks (et oleks kaks pikka riba) ja põimida need omavahel läbi. Küpsetada 30 min 225º C juures.
Klikka retseptil: Karjala kaalikavorm
Tükeldatud kaalikad keedetakse väheses vees pehmeks, püreestatakse. Keeduvesi kasutatakse supi või kastme valmistamiseks. Püreele lisatakse piim, lahtiklopitud muna ja riivsai, maitsestatakse soola, suhkru ja riivtud muskaatpähkliga. Segu pannakse võiga määritud vormi, küpsetatakse praeahjus 225°C juures helepruuniks (umbes 30-40 minutit). Peale piserdatakse sulavõid. Piima asemel võib vormis tarvitada kaalikate keeduleent. Serveeritakse kuumalt lihatoitude lisandiks
Kommentaarid (0)