Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
5. detsember 2018, 15:06

Söö riisi arseeniohu tõttu enda riisikol

Riis võib olla mürgine, sest kogub endasse tööstuse tõttu keskkonda sattuvat saastet nagu näiteks arseeni, hoiatavad mitmed uuringud. Selle tulemusena on näiteks Ameerika nimekas tarbijaajakiri Consumer Reports soovitanud lastele vähem riiski anda. 

Ameerikas asuv Indiana ülikool koondas kokku kõik uuringud, mis on tehtud riisis sisalduva arseeni kohta. Eesmärk oli leida, kui palju sellest arseenist jääb inimese organismi, vahendab Daily Mail Ameerika tuntud riskianalüüside keskust Society for Risk Analysis .
143 läbivaadatud uuringust selgus, et suure tõenäosusesega (73,1-88,6 protsenti) jõuab  riisis sisalduv arseen sööja organismi ning ladestub sinna. Koguse suurenedes võivad ilmneda tervisehädad.
Juba mitu aastat tagasi kuulutas suur Ameerika Ühendriikide tarbijaajakiri Consumer Reports riisi toksiliseks ning soovitas vanematel seda lastele vähem anda.
Samas on nii mõnedki piirkonnad näidanud üles üllatavat suurt vastupanu arseeni vastu. Ka on teada, et riis on mõningate väga pika keskmise elueaga piirkondades Hispaanias ja Hiinas põhiliseks toiduaineks.
Ka on uuringud näidanud, et keetes riisi ohtra veega 1-6 suhtes aitab arseenitaset vähendada. Ka sisaldab valge riis vähem arseeni.