Kollaaž

Foto: 11x Martin Ahven, Jaan Heinmaa, Krõõt Tarkmeel, Tuuli Mathisen, Andra Kalda, Hele-Mai Alamaa
Toiduuudised
24. november 2023, 15:42

Artikkel ilmus esmakordselt 24.11.2018

ILUSAT ISU KADRIPÄEVAKS: söö tanguvorsti, lambapraadi ja muhedaid maiustusi (1)

Ukse taga on kadripäev, mis vanadel eestlastel oli seotud naiste jõu tunnetuse ning karjaõnnega. Lauale pandi seetõttu tangutoitu, söödi mune ning maiustusi – neid pakuti ka ukse taga kondavatele valgesse rõivastatud santidele. 

Eestis kujunes kadripäeva tähistamine välja  16. sajandil, kui maarahva hingedeaja rituaalid ja tütarde täiskasvanuks saamise riitused segunesid ristiusu püha Katariina mälestuspäeva ehk kadripäevaga. Kadripäeva oli teada kui naistepüha, sest selleks ajaks lõpetasid naised karjakasvatusega seotud välised sügistööd.


Kadripäev on eestlastel vana ja rikkaliku kombestikuga tähtpäev, mis tagas karjaõnne. Juba sada aastat on see aga ennekõike kadride ehk kadrisantide jooksmise aeg kui maskeeritakse ja kogutakse andeid. Laulud ja kogu kadrirituaal sarnaneb mardipäeva omaga, samuti õnnistamissõnad ja manamised, mida kadrid pererahvale lausuvad.

Siiski on neiski tavades toimunud mitmeid muutusi. Näiteks palusid 19. sajandi kadrid rohkem villu jm näputööks vajalikku, vähem toiduaineid. Mida edasi, seda olulisemad olid kommid ja maiustused ning muidugi ka raha, kirjutab Folklore.ee.

Toitudest oli au sees tangupuder, mida viidi ka naabritele. Lisaks kiisel, lambaliha tangupudruga, soolaga keedetud herned ja oad, kama või kamapallid. Oluline oli kadriõlu, vana nimetusega kadrikahi. Kahjaks nimetati igasugust ohvrijooki, nii et selle põhjal võiks see viidata kaua tähtsaks peetud pühale.

Kadripäeval ei tohtinud kanasuppi keeta, siis kanad söövad kapsad ära. Mõnel pool sõid perenaine ja tüdruk lammaste sigivuse õnneks lambalaudas keedetud mune.

Klikka retseptil: Speltatangupuder 

Speltatangupuder Foto: Jaan Heinmaa

Rammusa talvise pudru kõrvale sobib hästi klaas hapupiima või keefirit. Samal moel nagu speltatangust, saad putru valmistada ka odrakruupidest-tangudest. Kui kogu putru ära ei söö, on seda hea järgmisel päeval praadida. Kuna puder valmib pikalt, ongi seda hea korraga rohkem valmis teha. Eriti maitsva tulemuse saab, kui hautada putru puuküttega ahjus malmpotis.

Klikka retseptil: Tiidu kaerakile 

Tiidu kaerakile Foto: Jaan Heinmaa

"Ega seda tänapäeval erit sööda, et hapu kraam", rehmab Tiit maamehelikult käega. "Pealegi on sellega tükk mässamist." Ometi kuulub kaerakile meie rahvuskööki ja sel on tõsimeelseid austajaid.

Klikka retseptil: Kaneeli-kardemonirullid 

Kaneeli-kardemonirullid Foto: Krõõt Tarkmeel

Lihtsad ja klassikalised kaneelirullid. 

Klikka retseptil: Õunapommid kuivatatud jõhvikate ja speltajahuga

Õunapommid kuivatatud jõhvikate ja speltajahuga Foto: Tuuli Mathisen

Sügishooaega sobivad pontsakad õunapommid ideaalselt – selline korralikult suur taldrikutäis, kus krõbeda taina sisse on peitnud end mahlane ja magushapukas õun koos küllusliku pähkli-rosinatäidisega.

Klikka retseptil: Lambapada 

Lambapada Foto: Jaan Heinmaa

Ehtne sügisõhtute pajaroog nädalavahetuseks. Selle valmistamine võtab küll paarkolm tunnikest, aga suurema osa ajast podiseb roog ise kaane all. Kõrvale sobib hästi kartul, riis, kinoa või kuskuss. Kausitäis rohelist salatit kindlasti ka.

Klikka retseptil: Vasikalihaböfstrooganov 

Vasikalihaböfstrooganov Foto: Jaan Heinmaa

Kiirelt valmiv vasikalihaguljašš.

Klikka retseptil: Peaaegu patuvabad kaerakakukesed 

Peaaegu patuvabad kaerakakukesed Foto: Martin Ahven

Kaeraküpsised on lapsepõlvest teada kui paras kaloripomm – kogus ee suhkur ja või nullisid täielikult herkulo tervistava mõju. Ent viimaseid annab asendada ning palake muutub lisaks tervislikkusele veelgi maitsvamaks. 

Klikka retseptil: Õunakrõbedik ehk õunavorm kaerahelvestega

Õunakrõbedik ehk õunavorm kaerahelvestega Foto: Hele-Mai Alamaa

Apple crisp on Ameerika Ühendriikides väga armastatud magustoit, mida võib ka laisa inimese õunakoogiks nimetada.

Klikka retseptil: Tanguvorst ürtidega küpsetatud peediga 

Tanguvorst ürtidega küpsetatud peediga Foto: Daisy Lappard

Maitsestamiseks võid lisada ka sidrunimahla, mis annab juurde hapukust. Magusalt värsket maitset saad pirniviile lisades.

Klikka retseptil: Vanaema kohupiimakorbid 

Vanaema kohupiimakorbid Foto: Andra Kalda

Pehmed nagu vanaema käed, kohevad nagu tema juukselokid ja suured kui tema süda.