Tänupüha lõuna

Foto: Unsplash
Toiduuudised
23. november 2023, 16:52

Lugu ilmus esmakordselt 2018

IGAÜHEL ON PÕHJUS TÄNULIK OLLA: miks tähistatakse tänupüha ja 10 retsepti, mida lähedastega jagada (7)

Neljapäeva ehk 25. novembri õhtul vannub pea igaüks Ameerika Ühendriikides, et oli siis vaja niipalju süüa – uuringute järgi on suur tänupüha söömaaeg, mis traditsiooniliselt koosneb uue maailma andidest, nende aasta kõige rikkalikum. 

Tänupühade lugu on tegelikult väga südamlik. See sümboliseerib tänulikkust ja võõraste omaksvõtmist. Õhtulehe välistoimetaja ja raamatu "Kartulirahvas ja burgeriinimesed. Ameerika esseed." autor Greete Kõrvits on kirjutanud, et sündmus, mida USA-s nimetatakse "Esimeseks tänupühaks", toimus tõenäoliselt 1621. aasta oktoobris, kui vilja koristanud uusasukad kutsusid laua äärde ka põliselanikud.


"Tänupüha tänapäevane tähendus on päev pere seltsis, mil süüakse traditsioonilisi tänupühatoite: täidetud ahjukalkun, kartulipüree soustiga, magus kõrvitsapirukas, jõhvikakaste, türgi ubade vorm. Tavaks on ka laua ääres istujailt küsida, mille eest nad tänulikud on,“ nendib Kõrvits.


"Põlisameeriklaste jaoks on tänupüha vastuoluline. Seos nende esivanematega, kes hoolimata ühest viisakast õhtusöögist julmalt maha notiti ja kodudest minema aeti, tähendab, et paljud põlisameeriklased tänupüha ei tähista.“


Kui USA tänupüha tavasid edasi uurida, siis selgub, et eesmärk on süüa Ameerika mandriga seotud ande. Kalkun pole sugugi alati olnud keskmes. Alles aastast 1800 on see suur lind tänupühadelaua keskne ehe. Tänaseks kasvatatakse Ameerikas selleks sügiseseseks söömaorgiaks 240 miljonit kalkunit, kes on spetsiaalselt aretatud suureks ning lihavaks (mis omakorda ei meeldi sugugi loomaõiguslastele). Keskmine tänupüha-lind kaalub kuskil 8-10 kilo.


Kalkun on nii oluline, et alates aastast 1947 kingib rahvusliku kalkuniühendus Valgele Majale tänupühadeks elusa kalkuni. Ameerika presidentidel on alates aastani 1989. komme see lind nahka panna või vargsi tagasi saata. Ronald Reagan algatas aga ametliku tava, mida nimetatakse kalkunilt andeks palumiseks.

Enamasti jõuab kaamerate ees vabandused saanud lind edasi kuhugi parki oma tavaliselt lühikesi elupäevi lõpetama. Kalkunitel lasti elada siiski ka varasemate presidentide poolt, üks kurikuulsamaid on 25 kilo kaaluv iludus, mis saadeti president John F. Kennedyle vaid neli päeva enne tema saatuslikku mõrva Dallases. "Las see kasvab veel,“ olla JFK öelnud.


Enamasti müüakse neid linde edasi sügavkülmutatult, mistõttu algavad enamus tänupüha-kalkuni retsepte sõnadega – lase  kalkunil mitu päeva jahedas üles sulada.  Aeglane sulamine on hädavajalik niigi küpsemisel kuivaks kippuva kalkuniliha kvaliteedi säilitamiseks. Kalkun täidetakse enamasti leival põhineva seguga, milles on oluline roll salveil. Lisaks pannakse rosinaid, õunu ja jõhvikaid.


Küpseb kogu see kupatus vähemalt neli tundi. Palju manitsetakse toiduohutuse tõttu kalkunitäidist eelnevalt korralikult läbi kuumutama ja kindlasti hoiusatama eraldi, kui söömingut üle jääb.

Tänupühalõuna jäägid on Ameerikas samuti väga tuntud teema ning kogu järgneva nädala pakutakse tuhandet ja ühte viisi, kuidas küpsetatud kalkuniga edasi toimetada võileibade, salatite jms kujul.


Taimetoitlased täidavad kalkuni asemel kõrvitsat või baklažaani. Rõhutatakse, et tänupühade puhul pole tähtsaim pikk ja lookas laud, vaid tänuavaldamine ning endale kallite inimeste seltskonnas viibimine.

See aga on ju üks väga tore tava, või mis?

Klikka retseptil: Kalkunitort 

Kalkunitort Foto: Jaan Heinmaa

Mahe ja mahlane võileivatort, millele karripasta annab mõnusat teravust.

Klikka retseptil: Sidruni-ürdikalkun 

Sidruni-ürdikalkun Foto: Jaan Heinmaa

Suur uhke kalkun sobib iga peolaua ehteks. Ka tänaseks tänupühaks.

Klikka retseptil: Kartulipuder sibula ja seentega 

Kartulipuder sibula ja seentega Foto: Daisy Lappard

Kui tahad kohevamat putru, lisa pudrule lusikatäis sulavõid või õli ning klopi labidaga õhk sisse.

Klikka retseptil: Kartulipuder veiselihaga 

Kartulipuder veiselihaga Foto: Jaan Heinmaa

Kui tahad kohevamat putru, lisa pudrule lusikatäis sulavõid või õli ning klopi labidaga õhk sisse.

Klikka retseptil: Türgi oad sidruni ja ürdivõiga 

Türgi oad sidruni ja ürdivõiga Foto: Jóhannes Arro

Türgi oad on köögivili, mida võiks lihtsalt lõputult süüa – nii head on need!

Klikka retseptil: Türgi oad tomatises kastmes 

Türgi oad tomatises kastmes Foto: Jaan Heinmaa

40 minutiga saab valmis maitsva tomatise oahautise, mis sobib hästi nii omaette roaks kui ka lisandiks iga liha-kalaroa kõrvale.

Klikka retseptil: Jõhvikatšatni 

Jõhvikatšatni Foto: Jaan Heinmaa

Lusikatäis tšatnit on hea võtta ka lihakastme või marinaadide maitsestamiseks. 

Klikka retseptil: Ameerika kõrvitsapirukas 

Ameerika kõrvitsapirukas Foto: Jaan Heinmaa

Klassikaline Ameerika kõrvitsapirukas, mida seal valmistatakse traditsiooniliselt novembris tähistatava tänupüha lauale. Pirukas kaunistatakse samast tainast tehtud lehekesekujuliste kaneeliküpsistega.

Klikka retseptil: Kõrvitsakook 

Kõrvitsakook Foto: Sandra Urvak

Kõrvits ei ole vaid purki panemiseks. Kõrvitsaga saab korda saata palju väikesi imesid. Siin üks neist. Tõesti midagi erilist!

Klikka retseptil: Grillitud maisitõlvikud avokaadosalatiga 

Grillitud maisitõlvikud avokaadosalatiga Foto: Daisy Lappard

Kui valmistad rooga toorestest maisitõlvikutest, on mõistlikum need enne ära keeta, et grillides tulemus pooltooreks ei jääks. Samas võid poest leida ka vaakumpakendites müüdavaid tõlvikuid, mis on juba eelkeedetud. Avokaado kipub õhu toimel pruunikaks tõmbuma, seetõttu jäta avokaado viljaliha eraldamine salatite puhul viimaseks etapiks või pigista viljalihale sidruni- või laimimahla, mis väldib tumedaks muutumist. Sama nippi saad kasutada ka näiteks õunte puhul.