Foto: Jaan Heinmaa
Vene köök
21. november 2018, 08:37

Vähem patune Kiievi tort

Väga kuulsal ja populaarsel Kiievi tordil on mitmeid erinevaid retsepte. See siin on kergem, vähem rammusam versioon sellest populaarsest tordist, sest kreem on valmistatud või asemel toorjuustuga. Nii tuleb torditüki kalorsus ikka hulga väiksem. 

Koostisosad
PÕHI
150 g Sarapuupähklid
0.75 dl Kaerajahu
8 tk Munavalge
2 tl Värskelt pressitud sidrunimahl
2.5 dl Suhkur
KREEM
1.5 dl Piim
5 tk Keskmine munakollane
1 spl Maisitärklis
2 spl Tuhksuhkur
250 g Toorjuust
3 spl Kakaopulber
Kaunistamiseks beseeküpsised

Valmistamine
10 tk
1. Pane pähklid ahjuplaadile ühekordse kihina ja rösti 180-kraadises ahjus 5-7 minutit. Lase jahtuda ja haki või purusta kombainis, kuid mitte väga peeneks. Sega pähklid ja kaerajahu.
2. Vahusta munavalged sidrunimahlaga pehmeks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur ja vahusta tugevaks elastseks vahuks. Sega hulka pähklid.
3. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Joonista sinna 2 ca 20-22 cm läbimõõduga ringi ja täida need beseega. Võib kasutada ka lahtikäiva tordivormi ääri.
4. Küpseta 150 kraadi juures 20 minutit, alanda siis kuumus 120 kraadile ja kuivata põhju 1,5 tundi. Võta ahjust ja lase jahtuda.
5. Kuumuta piim keemiseni. Klopi munakollased koos maistärklise ja tuhksuhkruga lahti. Lisa veidi kuuma piima, sega läbi ja kalla segu ülejäänud piima hulka. Pane pliidile ja kuumuta mõõdukal kuumusel kuni kreem pakseneb. Võta pliidilt ja lase jahtuda. Sega hulka toorjuust. Tõsta kreemist 1/3 eraldi, 2/3  kreemist lisa kakaopulber ja sega hoolikalt läbi.
6. Kata üks põhi valge kreemiga, pane peale teine põhi ja määri peale suurem osa kakaokreemist. Jäta osa pruuni kreemi kaunistamiseks.
7. Kaunista tort kreemiga ja pane ööks külmkappi. Vahetult enne serveerimist pane tordile kaunistuseks beseeküpsised.