Toiduuudised
20. november 2018, 09:35

SUUR PITSASKANDAAL! Islandi president oli sunnitud ananassipitsa osas sõnu sööma

Maitse üle ei vaielda, aga kakeldakse ikkagi. Islandi president Guðni Thorlacius Jóhannesson näiteks kahetseb praegu südamest, et aastal 2017 lubas endale üht saareriigi kooli külastades sarkastilisi märkusi ananassipitsa kohta. "Ma võtsin selles teemas sammu liiga kaugele," tunnistab ta nüüd, peale korraliku diplomaatilist skandaali, mis solvas Kanadat. 

Mida siis Islandi president endale lubas? Kõigest seda, et mainis kord ühte kooli külastades, et kui see oleks tema teha, siis oleks ananass pitsa peal seadusega keelatud. Nüüd võttis Jóhannesson ühes Kanada raadiosaates sõnad tagasi, vahendab BBC.
President lausus, et läks toona hetkemeeleoluga kaasa ja üle piiri. Island on endiselt demokraatlik riik ja ananassiga pitsa kenasti saadaval. Ülemaailmne säutsusfäär Twitteri näol aga plahvatas ning ananassist pitsakattena tuli üks aasta teravamaid vaidlusi.
Skandaal muutus koguni rahvusvaheliseks - ka Kanada peaminister Justin Trudeau ütles sõna sekka. "Mulle meeldib ananass. Mulle meeldib pitsa. Ja ma seisan selle imelise Edela-Ontario loomingu taga. #ananssimeeskond" säutsus ta.
Selgituseks - võiks ju arvata, et ananassipitsa on Hawaii looming, kuid ei! Selle lõi 60ndatel Kanada kokk Sam Panopoulos. Trudeau kaitses lihtsalt oma kodumaal loodud rooga.
Islandi peaminister oli sunnitud segaduse klattimiseks väljastama ametliku seisukoha, kus võtab oma sõnad tagasi: "Mulle meeldivad ananassid, ainult mitte pitsa peal. Mul pole seda võimu, mis peataks ananassi pitsa peale panemise. Mul on selle üle hea meel. Presidentidel ei tohiks olla sellist võimu. Ma ei sooviks omada sellist jõudu, et saaksin asjad, mis mulle ei meeldi, seadusega ära keelata. Ma ei sooviks elada sellisel maal. Mis pitsadesse puutub, siis soovitan mereande."
Ja Twitter plahvatas veelkord. Kui juba ananass olla pitsal mõne jaoks jälkus, siis mereannid on veelgi enam? Või mis?