Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
14. november 2018, 14:21

Röögatus Rootsist: Kas sina sööks banaanipitsat?

Kui te arvate, et ananass pitsa peal on jube asi, siis hoidke alt – Rootsis on kombeks teha pitsasid, mille põhitähed on karripulber, pähkel, sink ja... Banaan. 

Just, lugesite õigesti. Ülemere-naabrid nimetavad seda aafrikapäraseks pitsaks ning ei häbene kah, et tegemist (vähemalt nende meelest) maitsva asjaga, kirjutab BBC. Sotsiaalmeedia seda ootuspäraselt muidugi sel moel ei jaga ning on hullumas – kuidas on selline asi võimalik?
Pitsa on eripalgelise ajalooga küpsetis, milles Toidutares on varemgi kirjutatud. Nn traditsiooniline pitsa on tegelikult sündinud aastal 1889 Napolis, kui kohalik pagar Raffaele Esposito lõi Itaalia lipuvärve silmas pidades patriootilise küpsetise, kasutades marinara kastet (punane), motsarellat (valge) ja basiilikut (roheline). Eesmärk oli sellega tervitada kuningas Umbertot abikaasat kuninganna Margheritat. Loe edasi ajaloost siit.
Sellesama sotsiaalmeedia vahendusel on aga saabunud teated, et banaan pitsal pole sugugi miski pöörasus. Nimelt Hiinas tehakse pitsat, mida kaunistab Singapuris hirmsa haisu tõttu ühistranspordis keelatud vili durian. Mainitud lehka kirjeldatakse kui segu oksest ja vanadest sokkidest.
Ameerikas on aga pitsameister, kes kallab oma teosed üle püütoni- ja alligaatorikastmega ning kaunistab konnajalgadega. Ka sellistele hõrgutistele on ostja!
Ka magusaga saab pitsat omalaadi huvitavaks muuta. Üks Wales pitsameister pakub väga edukalt creme egg´idega (omalaadne kreemise, koogelmoogeli moodi sisuga maius) kaetud pitsat. Tema enda sõnul olla ta äri just pärast seda käima läinud. Arvatavasti leiab sama ka tegelane, kes lisas pitsale ohtralt siiruviirulisi kommikepikesi. On arvestatud, et üks selline magus pitsa toob kaasa 2200 kilokalorit, mis on tublisti enam, kui keskmisele eurooplannale soovitatud päevane vajadus.
Vahel aga võib toiduga mängimine tuua naljakaid seiku.
Nimelt aastal 2005 kaaluti Euroopa toiduohutuse agentuuri peakorteriks Parmat või Helsinkit. Toonane Itaalia peaminister Silvio Berlusconi põlastas, et soomlased ei tea toidust peale kannatuste mitte midagi, ning et pole võimalik võrrelda Itaalia sinki suitsutatud põdralihaga.
Ent juba 2008 võitis üks Helsinki pitseeria New Yorkis rahvusvahelise pitsavõistluse küpsetisega, mille põhistaar oli rukkijahust põhi ning seesama suitsutatud põhjapõdra liha.
Pitsa nimi oli otse loomulikult Berlusconi