Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
14. november 2018, 08:39

Susan Luitsalu: Kondenspiima-vürtsitee karak Dubai stiilis (katkend raamatust)

Kui novembri vihm tundub külm ja kõle, siis tasub lasta end kanda koos Susan Luitsaluga Dubaisse, et saada osa selle linna imelistest värvidest ja vürtsidest.

Katkend Susan Luitsalu raamatust “Minu Dubai”, kirjastuselt Petrone Print.
Tüüpiline stseen Dubaist: jõuad just mõelda, et oled Berliinis või mõnes muus läänelikus suurlinnas, kui nurga tagant pedaalib välja kõhetu ja nukra ilmega, kulunud ja tolmustes riietes Pakistani mees, kelle jalgratta pakiraamile on seotud suur teetünn – teate küll, selline kraaniga. Seal sees on tal karak chai, mida ta ringi sõites müüb. Meile maksab tops paar dirhamit, umbes 50 eurosenti, mis on võib-olla rohkem, kui küsitakse Pakistani töölistelt, aga ausalt öeldes ei tunne ma, et oleksin seetõttu nüüd oluliselt vaesem. Temal on seda paarikümmet lisasenti ilmselgelt rohkem vaja. Peale selle maksab kohvikus karak niikuinii rohkem, tavaliselt 5–15 dirhamit olenevalt kohast ja sellest, mis sinna sisse käib.
Aga mis sinna käib? Kõigepealt keedetakse värsket ingverit, kardemoni, nelki ja kaneelipulki (vahekorras vastavalt igaühe isiklikule maitsele), lisatakse suhkrut ja musta teed, keedetakse edasi, lastakse tõmmata ning lõpuks lisatakse kondenspiim ja keedetakse veel. Mitte just kaalujälgijate jook, aga mina olen kodus harjutanud ka tavalise piimaga variante ja kasutanud magustamiseks suhkru asemel mett.
Karak jõudis emiraatide aladele 1960ndatel, umbes sel ajal, kui Dubais avastati naftavarud ja siia hakkas rohkem rahvast kokku voolama. Kohalikud võtsid Indiast tulnud teejookidelt šnitti, tuunisid veidi oma maitse järgi ja nimetasid chai karak’iks, mis tähendab hindi keeles kanget või tugevat. Praeguseks on karak’ist saanud emiraatide kultuuri kindel osa – mitte ainult traditsioon, vaid ka ajaga kaasas käiv komme, sest karak’i pakkujad leiutavad igasuguseid lahedaid uusi retsepte. Üldiselt onkarak’iputkad lihtsad teeäärsed onnikesed või haagised, kuid nende ümber on vahel pargitud terve superautode näitus. Ühesõnaga – karak on täiesti rahvuse- ja seisuseülene jook, mida kõik hea meelega joovad. Alserkal Avenuel ilmuvad karak’itünni juurde nii pakistanlastest remondimehed kui ka ühest kunstisaalist välja lipanud ultramoodsate prillidega galerist.