Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Britt Paju, Daisy Lappard, Krõõt Tarkmeel
Toimetas Manona Paris 26. oktoober 2021 06:30
Ah et teilegi susati külaskäigul vanematekoju või kallite sugulaste juurde üks paras pontsakas kõrvits kaasa? Või tunnete, et päris pole kõrvitsa-isu veel täis söödud? Toidutare kraamis oma arhiividest välja 10 kõige huvitavamat kõrvitsareptepti, millega sel nädalal end rõõmustada!

Klikka retseptil: Kõrvitsaseemne-meekaramell 

Kõrvitsaseemne-meekaramell 

Sega kokku kõrvitsaseemned ja mesi ning kalla küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta mesiseid seemneid 180kraadises ahjus 10 minutit, kuni mesi on natuke tumenenud. Lõika jahtunud maiusest terava noaga kolmnurksed viilud. Kaunista nendega torti või magustoite!

Klikka retseptil: Hirsi-kõrvitsapilaff 

Selles roas on peaosas hirss, mis jääb poes tihti tuntumate riiulikaaslaste varju. Ometi on tegu rohkelt toitaineid sisaldava kena kollase teraviljaga, mille kasutusvaldkond on lai. Pilaff maitseb hästi omaette toidukorrana, lisandina ja ka paprika täidisena.

Klikka retseptil: Kõrvitsa-läätsekotletid

Kõrvitsa-läätsekotletid Foto: Krõõt Tarkmeel

Keeda punased läätsed ja lase jahtuda. Riivi kõrvits jämedama riiviga. Sega omavahel kokku läätsed, riivitud kõrvits, maitseained ja jahu. Seejärel lase segul u 15 minutit külmkapis taheneda. Vormi tainast meelepärased pätsikesed ja prae pannil mõlemalt poolt 3–4 minutit. Eriti mõnusad tulevad võis praetud kotletid. Veganversiooni puhul kasuta kookosõli. Ongi kõik!

Klikka retseptil: Kammkarbid verivorsti ja kõrvitsaga 

Kammkarbid verivorsti ja kõrvitsa Foto: Britt Paju

Pisut teitsmoodi, väikese vimkaga suupiste. 

Klikka retseptil: Kõrvitsa-tajine 

Kõrvitsa-tajine 

Põhja-Aafrikast pärit hautis – tajine – on nime saanud spetsiaalse savinõu järgi, milles seda valmistatakse. Kui sellist nõu käepärast pole, valmista roog pannil. Vürtse on selles roas Aafrikale kohaselt piisavalt.

Klikka retseptil: Kõrvitsahummus

Idamaist päritolu määre

Idamaist päritolu määre saial, kreekeril või näkileival moodustab maitsva näksimise.

Klikka retseptil: Aasiapärane kõrvitsasupp

Aasiapärane kõrvitsasupp

Tšilli, laim, kookoskoor ja maitseks soolased kastmed - need annavad leebele kõrvitsale juurde tõelist maitsejumet. 

Klikka retseptil: Kõrvitsa-viskipuding

Kõrvitsa-viskipuding Foto: Jaan Heinmaa

Kui sööjate hulgas on ka lapsi, siis võid viski asendada vanilliga maitsestatud apelsinimahlaga. Kui kaloreid ei karda, siis kasuta kohvikoore asemel vahukoort, tulemus on kreemjam. Võid valmistada kas väikestes portsjonivormides või ühes suures vormis.

Klikka retseptil: Kõrvitsalasanje ricottaga

Kõrvitsalasanje ricottaga

Kerge juustune lasanje maitseb mahedalt ja kreemiselt.

Klikka retseptil: Kardemoni brüleekreem kõrvitsatšatniga

Kardemoni brüleekreem kõrvitsatšatniga

Klassikalisele brüleekreemile annab maitset ja mahlakust kõrvitsa-apelsini tšatni. Maitseb hästi ja sobib pidulauale suurepäraselt!