Toiduuudised

10 HÕRGUTIST MARDILAUPÄEVAKS: kostita uhkelt sante ja iseennast 

Toidutare, 9. november 2019, 10:34
Mardihani apelsinidega Foto: Jaan Heinmaa
Kui keegi veel ei tea, siis täna võib ukse taga kuulda laulujoru ning näha mardisante, kes vilja- ja muu õnne vastu oma valutavatele varvastele sooja ning tühjadele kõhtudele täidet otsivad. Kuna poemaiuste või isegi raha andmine tundub ebatervislik ja vaimuvaene, siis kokka ise meeleolukad kaasavõetavad suupisted valmis. Need mõnusad ampsud kõlbavad ka niisama mõnusat kodust õhtut või ka peenemat koosviibimist ilmestama, niiet tee kohe uhkelt! Ja ära siis ka endale hane unusta ahju lükata!

Tähelepanu! Mardipäev, mis on kristlikus kultuuris saanud oma nime kerjusele pool mantlit eraldanud piiskop Püha Martini  surmapäeva järgi (316 – 11. november 397) järgi (ja põhjamaades seostatakse märksa hilisema kirikureformaatori Martin Lutheri sünnipäevaga (1483 – 1546)) on vanadele eestlastele väga tähtis püha! On koguni arvatud, et see oli väga vanal ajal aastavahetus!  See oli periood, mil austati lahkunute hingi, kelle üle valitses surmahaldjas mardus.

Samal teemal

Traditsiooniliselt oli mardipäev pigem meestepüha, mil mardisantideks maskeeritud mehed liikusid mööda majapidamisi ja palusid vilja- jms õnne vastu andameid. Vanasti palusid mardisandid Eesti folklooriarhiivide andmetel lauluga pererahvalt liha, kapsaid, vorste, poolikuid seapäid, õlut jm.

Lääne-Eestis, kus laulud on olnud lühemad, palub mardiisa aga hoopis mõistukõne abil andeid. Selle peale annab pererahvas martidele koti sisse magusat, õunu, kaalikaid, saia, raha jm. "Andide saamisele vastab mardipere omakorda tänulaulu või sajatusega juhul, kui annid olid väga nirud; enamasti sajatati selliste perede ukse taga, kes sisse ei lasknud."


Hiljem oli tavaks martidel koguned aja pidada nn mardipidu, mille käigus annid omavahel võrdselt ära jagati. Peoks valmistati kogutud kraamist toitu, mehed jõid mardiõlut. Pidu võis kesta mitu päeva.


Traditsiooniline mardipäeva toit on valmistatud hanelihast või üldse linnulihast. Hane on peetud veel haldjate kehastuseks ja pühaks linnuks. Mardipäevale nime andnud Martinuse kõrval pühapiltidel on sageli hani. Ühe legendi järgi oli  see lind jutlust kaagutamisega seganud. karustuseks serveeriti hiljem hani piiskopile praetaldrikul.


Teise legendi järgi peitnud ta end piiskopiametisse valimise eest, kuid hani reetnud ta asupaiga.


Eestlastele sobis ka muu linnuliha, näiteks kukeliha söömine pidada kindlustama hobuseõnne. Loomulikult käis ka sea- ja lambaliha ning eriti seapea.

Mardipäev kuulubvanade oluliste tähtpäevade hulka, nagu vastlad, jõulud või tõnisepäev. Selleks puhuks valmistati ka tangu- ja jahuvorste ehk mardimauke. Lõuna-Eestis küpsetati karaskit ja Põhja-Eestis kapsast.

Klikka retseptil: Mardihani apelsinidega 

Mardihani apelsinidega Foto: Jaan Heinmaa

Mardipäeval võiks järgida vana tava ja teha hanepraadi, kuid veidi moodsamal moel. Lind tasuks kaunistada praetud apelsiniviilude ja võimalusel ka konjakimaitselise pihlakamoosiga. Kõrvale sobivad hästi hanerasvas küpsetatud kartulid.

Klikka retseptil: Punase oa muffinid 

Punase oa muffinid Foto: Jaan Heinmaa

Maitstes on üsna raske ära arvata, millest need muffinid on valmistatud ja et jahu neis polegi. Katteks võid teha tuhksuhkrust ja sidrunimahlast glasuuri või serveerida maiust magusa toorjuustuga.

Klikka retseptil: Muffinivormis õunapommid martsipaniga 

Muffinivormis õunapommid martsipaniga Foto: Jaan Heinmaa

Maitsvad pärmitaignast saiakesed, mille teeb mahlaseks mõnusalt hapukas õunatäidis. Parimad  omakeedetud õunamoosiga ja lisaks on neid tore küpsetada koos lastega!

Klikka retseptil: Õunarullid 

Õunarullid Foto: Krõõt Tarkmeel

Kui õunad kipuvad pehmeks ja pisut tohletama, ei isuta need suuremaid ega väiksemaid. Samas on oma aia õun kallis kraam. Mida siis teha, kui see enam esinduslik ei ole? Õunasnäkki!

Klikka retseptil: Kaerahelbebatoonid 

Kaerahelbebatoonid Foto: Mai Grepp

Maitseküllane ja lihtne snäkk. Tee kohe rohkem, endale ka. 

Klikka retseptil: Seenekujulised küpsised 

Seenekujulised küpsised Foto: Eva Pärtel

Need meeprääniku maitsega küpsised on vahva sügisene kingitus, mida on tore ka koos lastega meisterdada. Selle retsepti järgi saad umbes 25 seenekujulist küpsist. 

Klikka retseptil: Kartuli-seenepätsid 

Kartuli-seenepätsid Foto: Jaan Heinmaa

See kartulist, seentest ja singist kokku vormitud päts on aus ja maitsev. Siiras suutäis kartulivõtutalgulistele pakkuda või seenelisele põue pista. Saad seda valmistada kahel viisil ja tulemus on vägagi erinev.

Klikka retseptil: Saiavormikesed 

Saiavormikesed Foto: Tiit Efert

Vahel, kui satun õhtul hilja poeriiulite vahel luusima, märkan paratamatult allahinnatud saiakesi, mis järgmiseks päevaks oma õhulisuse kaotavad. Tundub nagu säästuost, eks? Tegelikult on need saiakesed otsekui loodud saiavormi jaoks!

Klikka retseptil: Kohupiimakorbid, aga palju lihtsamalt ja nutikamalt 

Kohupiimakorbid, aga palju lihtsamalt ja nutikamalt Foto: Andra Kalda

Kui kohupiimakorpide tegemine on muidu üsna aeganõudev ettevõtmine just pärmitaina tõttu, siis siinne õpetus sobib iga laisa perenaise retseptivihikusse. Nii valmivad need tõesti lihtsalt ja tulemus maitsev ning komponentide poolest ka üsna säästlik. Aega võib võtta vaid barankade leotamine, kuid õnneks ei ahelda see perenaist kööki. Kuna rõngikuid on nii magusaid kui ka soolaseid, nii väikseid kui suuri, saab neist „küpsetada“ väga eriilmelisi pirukaid.

Klikka retseptil: Iirise-kamapallid 

Iirise-kamapallid Foto: Jaan Heinmaa

Kass Arturi kooki, vana head nostalgiamaiust teavad kõik. Täisteravilja-hommikueine ehk kamapallidega on seda lausa lust ja rõõm valmistada. Väikesed pallikesed hakkavad sulanud iirisemassiga hästi kokku ja neid saab panna kaunilt ka paberist muffinivormidesse.