Foto: Kollaaž (11 × Martin Ahven, Jaan Heinmaa, Krõõt Tarkmeel, Tiit Efert, Andra Kalda, Eva Pärtel)
Toiduuudised
9. november 2022, 08:52

HEAD ISU MARDILAUPÄEVAKS: kostita uhkelt sante ja iseennast just selleks pühaks sobiliku toiduga

Kui keegi veel ei tea, siis täna võib ukse taga kuulda laulujoru ning näha mardisante, kes vilja- ja muu õnne vastu otsivad oma valutavatele varvastele sooja ning tühjadele kõhtudele täidet. Kuna poemaiuste või isegi raha andmine tundub ebatervislik ja vaimuvaene, siis kokka ise meeleolukad kaasavõetavad suupisted valmis. Need mõnusad ampsud kõlbavad ka niisama mõnusat kodust õhtut või ka peenemat koosviibimist ilmestama, nii et tee kohe uhkelt! Ja ära siis ka endale hane unusta ahju lükata!

Tähelepanu! Mardipäev, mis on kristlikus kultuuris saanud oma nime kerjusele pool mantlit eraldanud piiskop Püha Martini  surmapäeva järgi (316 – 11. november 397) järgi (ja põhjamaades seostatakse märksa hilisema kirikureformaatori Martin Lutheri sünnipäevaga (1483–1546)) on vanadele eestlastele väga tähtis püha! On koguni arvatud, et see oli väga vanal ajal aastavahetus! See oli periood, mil austati lahkunute hingi, kelle üle valitses surmahaldjas mardus.

Edasi lugemiseks: