Retseptid

Võrust on tänu juustule saanud väike Itaalia 

Toidutare, 6. november 2018, 10:46
 Valio
Igal kuul sõidab Valio Võru tehasest välja 207 tonni Forte kõva juustu, millest lõviosa jõuab klientideni väljaspool Eestit. Ligi pool sellest läheb Itaaliasse.

„Valio Võru tehas toodab aastas üle 2600 tonni Forte juustu ehk üle 200 kg iga Võru linna elaniku kohta,“ ütles Valio juht Maido Solovjov meediale saadetud teates.

Suur osa Forte juustust eksporditakse Itaaliasse, mis on seda tüüpi juustu sünnimaa. „Itaalia klientide arv on järjepidevalt kasvanud alates 2003. aastast, kui Valiost sai Võru tehase ainuomanik,“ ütles Valio esindaja Itaalias Paola Toso.
Forte juustu lugu sai alguse 2000. aastal, kui väärika ajalooga Itaalia perefirma Saviola S.p.A otsustas hakata Võrus oma turu jaoks itaaliapärast juustu tootma. Põhjuseid selleks oli mitu, sealhulgas eestimaise piima väga hea kvaliteet, milleta pikkade traditsioonidega kõvajuustu teha ei saa. Esimesed proovitööd itaalia tüüpi juustu tegemiseks tehti ajalooliste, 1930. aastatest pärit vaskkateldega, mis toodi koos vajaliku inventariga spetsiaalselt Itaaliast kohale.
Sel aastal 50. juubelit tähistavas Valio Eesti Võru Juustutööstuses töötab täna 172 inimest. Valio Eesti suurim ekspordi sihtriik on Itaalia, kuhu müüakse itaaliapärast Forte kõvajuustu. Lisaks müüakse juustu ka USAs, Kreekas, Poolas, Maltal, Tšehhis ja mujal maailmas.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee