Läätsehautis kikerhernestega Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
1. oktoober 2022, 16:50

10 VIISIL LIHTNE, SOE JA LIHAVABA: hellita end nende vegan lohutustoitudega

Otsisime Toidutare põhjatutest arhiividest üles kõige toredamad ja lihtsamad veganretseptid, millega rahvusvahelise taimetoitlaste päeva puhul end kosutada.

Klikka retseptil: Läätsehautis kikerhernestega 

Läätsehautis kikerhernestega Foto: Jaan Heinmaa

Nagu iga pajaroog, läheb seegi taimne toit pikalt haududes aina paremaks. Pajarooga võib serveerida näiteks saiaga või pakkuda lisaks keedetud riisi.

Klikka retseptil: Püreesupp maapirni ja bataadiga 

Püreesupp maapirni ja bataadiga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne ja tervislik köögiviljasupp, mida süües tunned, kuidas tervis tuleb. Lisa serveerimisel veel pähklimaitselisi kõrvitsaseemneid, mis on rikkad oomega-3- ja oomega-6-rasvhapetest ning ka head vitamiini-mineraalaineallikad.

Klikka retseptil: Tabbouleh 

Tabbouleh Foto: Jaan Heinmaa

Tabbouleh on mahlane vahemereline salat, mida valmistatakse kuskussi või bulgurnisu, värske mündi ja peterselliga. Sobib hästi iga liha-kalaroa kõrvale, aga ka lihtsalt külmlauale. Mul oli au osaleda Türgi köögi töötoas Türgi saatkonna kutsel, kus õhtu staarkokk oli Asim Güzelbey, kellelt pärineb ka selle maitsva salati retsept.

Klikka retseptil: Kapsahautis paprika ja toortatraga 

Kapsahautis paprika ja toortatraga Foto: Jaan Heinmaa

Poole tunniga valmiv maitsekas pajaroog, mida võib soovi korral ka serveerida kuumade keedetud kartulitega. Aga maitseb hästi ka omaette roana.

Klikka retseptil: Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest 

Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest Foto: Jaan Heinmaa

Taimne pastakaste, mis ei jää sugugi alla hakklihaga valmistatud Bolognese kastmele. Maitsebuketis võidutsevad ikkagi küüslauk, tomat ja basiilik. 

Klikka retseptil: Põnnide mahlaglögi 

Põnnide mahlaglögi Foto: Jaan Heinmaa

Alkoholivaba glögijook maitseb nii väikestele kui suurtele. Jook tuleb kõige parem isetehtud jõhvikamahlast. Kui kasutad poest ostetud mahlajooki, asenda ka vesi jõhvikajoogiga.

Klikka retseptil: Soe ahjusalat safranikastmes 

Soe ahjusalat safranikastmes Foto: Jaan Heinmaa

Üks toitev ja mõnus salat, mida peaks serveerima ahjusoojalt, et köögiviljad ei kaotaks oma krõbedust. Safranikaste on väga pidulik ja eriline, kuigi safranit peab tõeliselt armastama, et seda salatit koos selle kastmega nautida! Alati võib teha ka klassikalisema, veiniäädikaga kastme kõrvale, et oleks valikuvõimalus.

Klikka retseptil: Panniroog tatraga 

Panniroog tatraga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne panniroog argiõhtuks maitseb hästi nii omaette roana kui ka liha-või kalakõrvasena. Arvesta keetmata tatrakogust ühele inimesele 1 dl jagu. Serveeri rooga näiteks koos hapukoorekastme ja värske salatiga.

Klikka retseptil: Maitseid täis soojendav kõrvitsakarri 

Maitseid täis soojendav kõrvitsakarri Foto: Laura Stranberg

See veidi vürtsikam roog on hea, kui haigus ligi kipub. Tõmba end pliidi ette kerra ja naudi juba kastme podisemise ajal vürtside meelikõditavat aroomi.

Klikka retseptil: Täidetud paprikad ja tomatid 

Täidetud paprikad ja tomatid Foto: Oskari Värä

 Sobib hästi nii eel- kui ka põhiroana serveerimiseks koos omatehtud tomatikastmega.