Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
2. november 2018, 11:54

Ettevaatust! Kõrred ei kaitse hambaid, vaid teevad kortse ja gaase

Jookide kõrre kaudu manustamine pole vastupidiselt levinud arvamusele mingil moel kasulik – vedelik pääseb samamoodi hambaid rikkuma, lisaks saad pidevast imemisliigutusest üsna vastikud kortsukurrud suu ümber ning gaasides vaevleva kõhu.

Liigagi sageli leiavad noored (ja vahel ka vanad), et suhkrurikkaid  ning kaariest põhjustavaid jooke, nagu erinevaid limonaade ja mahlu on targem juua läbi kõrre, sest nii saab vältida nende kokkupuutumist hammastega. Miski aga pole petlikum – meie suu ehituse tõttu peaks taolisel juhul kõrs ulatuma otse kõrri. Tulemuseks suure tõenäosusega okserefleks, mitte nauding kosutavast joogist, vahendab portaal Ask The Dentist (tõlkes: küsi hambaarstilt).
Kui jook või söök puudutab sinu keelt, on see sama hästi ka kokkupuutes hammastega. Kui oled jooki pelgalt mekkinud, on su hambad juba sellega kokku puutunud.
Lisaks põhjustab pidev kõrte kaudu imemine vertikaalseid nn suitsetajakurrukesi suu ümber, mis on kõike muud kui kaunis vaatepilt.
Arstid toovad ka välja, et kõrte kaudu joomine võib põhjustada tavaliselt enam kõhus mullitamist, kuna neelad tahtmatult rohkem õhku alla.