Foto: Urmas Liit
Toiduuudised
1. november 2018, 11:44

Muuseum avastas helilooja Rudolf Tobiase pere piparkookide retsepti!

Hiiumaa Köök ja Pagar töötas on koostöös Hiiumaa muuseumiga välja helilooja Rudolf Tobiase pereretsepti alusel erilised pomerantsimaitselised piparkoogid.

Toote algne lugu ulatub umbes aastatagusesse perioodil, mil Hiiumaa muuseumi kollektiiv leidis Tobiaste pere kirjavahetust korrastades kortsunud vihikulehe saksakeelse retseptiga Familien Pfefferkuchen ehk perekonna piparkoogid. Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ ning SA Hiiumaa Muuseumid koostöös Tobiaste pere retsepti järgi valmistatud pomerantsiküpsiste tainast hakkavad Coop Hiiumaa ning Prisma Peremarketite kauplused müüma alates 2. novembrist. Lähiajal tulevad lisaks taignale müügile ka pomerantsiküpsised.
Hiiumaa muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo meenutab retsepti saamisloost:
Sada aastat tagasi lähenesid esimesed jõulud iseseisvaks kuulutatud Eestimaal. Meie muusika suurmehel Rudolf Tobiasel jäid need aga nägemata, sest saatuse tahtel lahkus ta sellest elust 29. oktoobril. Kuid meil pole põhjust kahelda, et tema ema ja elusolevad õed küpsetasid jõuluks ikka oma tavalisi krõmpsuvaid piparkooke, millele andis erilise maitse pomerants ehk mõru apelsin.
Nii mõnelegi teist tuleb ehk meelde aastatagune uudis muuseumist, kus seisis, et oleme Tobiase pere kirjavahetust korrastades leidnud veidi kortsunud vihikulehe saksakeelse retseptiga Familien Pfefferkuchen ehk perekonna piparkoogid. See innustas meid proovima, millega õieti tegu. Eelmise jõululaada üllatusena pälvisime selle jõulutaigna eest meenekonkursil peapreemia. Aastaga oleme nii palju edasi liikunud, et koostöös Hiiumaa Köök ja Pagar toimekate meistritega on valminud tooted, mis kohe ka müüki jõuavad. Kellel aga isu ise taignategu järele proovida, leiab retsepti pakendilt.
Ja mis peaasi, ärge unustage mõnel eriti magusal hetkel ka Rudolf Tobiase muusikat kuulata või tema sünnimaja uue ekspositsiooniga tutvuda. Sest just selles köstrimajas võib olla nende maitsvate pomerantsiküpsiste esimene kodu.
Talvekuu hakatus tuletab igal juhul meelde, et valgusepüha on lähedal. Olgem selleks valmis!