Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
30. oktoober 2018, 12:34

Kohvipaksust hakatakse SOS Lastekülale tootma biogaasi

Kohvitootja Paulig algatab kohviringluse projekti, kus pärast joogi nautimist toodetakse kasutatud kohvipurust bioenergiat.

Eestlased joovad peaaegu kuus kilo kohvi, naabrid soomlased lausa 10 kilo inimese kohta aastas. Sellest tekib kuus mitmeid tonne kohvipuru, mis mis enamasti visatakse lihtsalt ära. Kohvipuru on orgaaniline jääde ja sellest saab õiget tehnoloogiat kasutades eraldada biogaasi. Juba ainult ühest kilost kohvijäätmetest saab kätte peaaegu 250 liitrit biogaasi, on kirjas meediale saadetud teates.
Algatatud projekti käigus kogub Paulig kasutatud kohvipuru ja koostöös Nelja Energia Vinni biogaasijaamaga toodab sellest energiat. Saadava elektrienergia annetatakse SOS Lasteküla kodudele.
„Tahame näidata, et väike muudatus igapäevatoimingutes võib viia millegi suureni,“ räägib Rage Riismann, Paulig Professionali turunduskoordinaator. „Koostööpartnerid ja kliendid haarasid meie kohvienergia tootmise ideest kohe kinni. Julgustame kõiki ka oma koduses köögis jäätmeid sorteerima ja olema energiasäästlik - valmista kohvi just nii palju, kui plaanid ära juua ja lülita kohvimasin välja kohe, kui kohv on valmis.“  
Pauligi partnerid kohvipuru kogumisel on Swedbank, Transferwise, Skymedia, Elisa, Olerex, Tartu Terminal, Maiasmokk kohvik, Elamusstuudio, Ragn Sells kontor, Sokotel, Meriton ja Tallink Hotellid.
Sarnaseid projekte on Paulig korraldanud ka Lätis ja Leedus. Riias toimus see sel kevadel koostöös sealse botaanikaaiaga ja Kaunases valgustati eelmise aasta jõulude ajal meie algatusel kogutud kohvijäätmetest toodetud kohvienergiaga kogu jõuluturg.