Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
30. oktoober 2018, 11:21

Ära viska kõrvitsalaterna sisu prügikasti!

Kuigi tegemist on angloameerika kultuuriruumi kuuluva pühaga, on kõigi pühakute õhtu ehk halloweeni tähistamine 31. oktoobril muutunud ka Eestis populaarseks – lastele meeldib valmistada kõrvitsalaternaid ning pidada karnevali. Rimi kokk Jörgen Kohal manitseb aga kõrvita sisu mitte minema viskama.

Kõrvitsalaterna tegemisel soovitab Jörgen Kohal esmalt joonistada kõrvitsale soovitud kujundid. "Seejärel tuleb maha lõigata kõrvitsa ülemine osa ning kraapida tugeva lusikaga kõrvitsa sisu välja. Kujundite lõikamist tuleks alustada mustri keskelt ja liikuda väljapoole. Lõikevahend tuleb iga nurga juures välja tõmmata ja alustada uut lõiget. Kui muster on välja lõigatud, võib töö veelkord noaga üle käia ja viimistleda korrapäratud ääred. Ei tasu unustada, et lõikeava peab tegema ka kõrvitsa kaane sisse, et küünlasuits sealt välja pääseks. Teeküünla alla võiks asetada kuumakindla aluse. Kõrvitsat aga ei maksa pikalt enne õue panekut valmis nikerdada – kuna tegu on ikkagi aedviljaga, siis läheb see lahti lõigatuna kiirelt mädanema,“ rääkis Kohal.
„Kõrvits on teada-tuntud raviomadustega köögivili, mis sisaldab palju mineraale ning vitamiine – patt oleks jätta halloweeni ajal kõrvitsa sisust söök valmistamata,“ sõnas Jörgen Kohal. „Kõrvitsas on rohkelt B-rühma vitamiine ja A-, C-, E-vitamiini, samuti leidub kõrvitsas karotiini. A-vitamiin näiteks aitab hoolitseda meie silmanägemise, naha, luude ja hammaste eest. Kõrvitsas olevad kiudained aga aitavad korras hoida kõhtu – seda nii toorelt kui küpsetatuna.“
Kõrvitsaseemned soovitab Rimi kokk ära röstida, viljalihast aga teha kõrvitsa-brownie’sid või katsetada midagi keerulisemat – näiteks piparmündiga küülikuliha kõrvitsas.
Piparmündiga küülikuliha kõrvitsas 4-6 inimesele
400 – 600 grammi küüliku- või kanaliha
Üks 1,5 – 2kg kõrvits
1 punt münti
Soola, pipart, jahu
2dl valget veini
3spl toorjuustu
Valmistamine
Lõika ära kõrvitsalt kaas (ca ¼ ) ja eemalda sisu. Kõrvitsa kaane alt lõika ära söödav osa ja haki kuubikuteks. Lõika küülikuliha väiksemaks, maitsesta soola ja pipraga. Seejärel paneeri küülikuliha õrnalt jahus. Pruunista küülik pannil ja lisa kõrvitsakuubikud. Lisa lõigatud münt. Vala peale valge vein ja hauta 10 min. Lisa 3dl vett (puljongit). Lase kastmel keema tõusta ja lisa toorjuust. Vala kaste kõrvitsasse ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30 min.