Toiduuudised
29. oktoober 2018, 12:11

Martin Breuer: 8 põnevamat rooga Tallinna restoranide nädalalt

Toidukriitik ja Pädaste mõisa üks omanikke Martin Breuer toob novembri esimese seitsme päeva jooksul aset leidva Tallinna restoranide nädala raames välja kaheksa põnevat rooga, mida tasub sel sügishooajal kindlasti järele proovida. 

• Soolakestas küpsetatud meriahven
Restoran Gianni, õhtusöögi pearoog
Gianni restorani vahemerehõnguline õhkkond sobitub selle roaga kui valatult. Toiduelamusele lisab vürtsi serveerimine – lauda tuuakse terve meriahven, mis kliendi silme ees lusika ja kahvliga soolast puhastatakse ja fileeritakse. Kalale tuuakse seltsiks mõnusa mekiga köögivilja-julienne. Soolakestas küpsetatult meriahven on maitselt nii puhas, et ei vaja kõrvale muud kui klassikalist sidruni ja oliiviõli baasil valmistatud citronette kastet.
• Karamelliseeritud pärlkanakoib
Salt, õhtusöögi pearoog
Kõrvitsakreemis tuntav õrn apelsin ja ingver annavad mõnusat vürtsi ning kahel eri viisil marineeritud virsikud loovad põneva koosluse. Kumkvaadi ehk kääbusapelsini tükikesed täiustavad kastet ning toetavad imeliselt roa staari – pealt karamelliseeritud ja seest kergelt roosakat pärlkanakoiba.
• Kreemine metsaseenesupp röstitud sarapuupähklite ja karulauguõliga
Leib Restoran, lõunamenüü eelroog
See on supp, mis viib sügisesse metsa jalutuskäigule! Rooga kaunistavad kergelt kollaka värvuse ja hapuka maitsega „kooretäpikesed“, lisades sellele rikkalikku ja intensiivset maitset. Kiitused kokale, kes on julgenud supis kasutada neid seeni, mida leidub küll rohkesti Eesti metsades, aga mida tavaliselt restoraniköögis ei kasutata.
• Rae Meierei koorejuust maasikasalati ja karamelliseeritud FARMi saiaga
Restoran Farm, lõunasöögi magustoit
Ahjusoojal FARMi saial serveeritud Rae Meierei koorejuustu täiustab värskete maasikatega salat. Roog, mis paistab silma põneva tooraine kasutamise poolest ning kompab klassikalise magustoidu valmistamise piire. Ja kui hästi sobitub salatiga värske basiilik!
• Praetud kaheksajalg
Horisont, õhtusöögi pearoog
Suurepärane roog, mis peegeldab hästi Swissôteli restorani rahvusvahelist õhkkonda – kaheksajalg ja kammkarp, grillitud kurk, kumkvaat, kimchi stiilis vürtsikas lillkapsas ja homaarisupp grenadilliga. Kammkarpidel asetsevad röstitud kammkarbimaitselised krõpsud lisavad roale põnevust. Väga õnnestunud ja maitsetest tulvil roog, mida toetab suurepärane teenindus restorani sommeljeelt Jüri Viitalilt ja peakokalt Marko Sõmerilt.
• Pad fakthong sai moo
Restoran NOK NOK, õhtusöögi pearoog
Restorani peakokk Pensiri Pattanachaeng naeratab kõigile köögist möödujatele ning valmistab samal ajal oma kodukandi, Tai pealinna Bangkoki regiooni rahvustoitu –vokitud sealiha, basiiliku, küüslaugu, punane chilli ja kõrvitsa stir-fry’d. Pensiri on säilitanud hästi Tai köögi autentsed vürtsid, millega äratab üles eestlaste mõnevõrra igava maitsemeele.
• Grillitud juurseller
ORE, lõunasöögi eelroog
Kulinaarne meistriteos, kus on aupaistesse tõstetud juurseller. Pirnipüree põhjale asetatud ja soolaga küpsetatud juurseller on pandud paari trühvlipasta ja pruuni või sabayone’ga. Köögivilja-seene jus on intensiivse, sügava ja hõrgu maitsega. Suurepärane ja maitsev vegantoit, mis illustreerib hästi Eestis üha kasvavat trendi anda lihtsale toorainele intensiivseid maitseid.
• Särg
Restoran Ö, õhtusöögi eelroog
See kahetsusväärselt vähe kasutatud kala teeb restoranis Ö uhke comeback’i! Võrdlemisi väike aga tubli särg, mida peakokk Martin Meikas mäletab hästi oma lapsepõlvest, on pandud taldrikule värskelt marineeritud tartar’ina, seltsiks musta leiva kreem ja hapupiim. Maitseb kui puhas Eesti loodus ja tummine must leib, mis saadab kalakõhu puljongist valmistatud jus. Kõrvale sobib hästi Tankeri pruulitud Sauna Session õlu.
Sügisene Tallinna restoranide nädal toimub 1.-7. novembrini, osalejate seas on 61 restorani.