Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
21. aprill 2020, 14:03

ÕPI MAKARONE KEETMA! Miks kodukokad rikuvad sageli pastaroa viimasel hetkel ära

Kuna pastaroad on paljude lemmik-kriisitoit, mille puhul tasub üle vaadata, mis on ühe itaalia koka arvates pasta valmistamisel levinumad vead ja kuidas neid vältida. 

Austraalias elav itaalia juurtega kokk Dario Manca on rääkinud Daily Mailile intervjuu, et tal on valus vaadata, kuidas kodukokad pastaroa lõppfaasis ära rikuvad.

Nimelt on paljudel kombeks kaste kallata valmis pastale ja siis serveerida. Tegelikkuses, rõhutab Manca, tuleks poolkõvaks keedetud pasta segada kastme sisse ja lasta minutikese järelkuumuses “tõmmata”. Kui segu tundub kuiv, tuleks sellesse segada lusikatäis või paar pasta keeduvett. Nii segunevad maitsed kõige paremini.

Ja jumala eest, pastat ei tohiks iial üle keeta! Pigem keeda minutike-paar pakendil märgitust vähem ja lase kuumal kastmel ülejäänu teha!

Veel ajab Dario Mancat judisema komme lisada pasta carbonarale peekonit. Selleks tuleb kasutada sealiha, mille nimeks on guanciale. Tegemist on väga traditsioonilise suitsutamata seapõsega, mida laagerdatakse soola ja ürtide (erinevad piprad, rosmariin, tüümian, mõnikord ka küüslauk) segus vähemalt kolm nädalat, kuni kaotab kolamndiku oma kaalust, aga maitsed intensiivistuvad.

Manca rõhutab ka, et kodukokad maitsevad oma katsmeid liiga vähe. Tema meelest tuleks kogu aeg kastet mekkida .- kuidas muidu saab olla kindel, et kõik maisteained õigesti töötavad?

Ka nuriseb ta, et inimesed lisavad soola  keeduvette pärast pasta potti panemist. Seda tuleks alati teha enne, et pasta jõuaks oma lühikese keemisajal saada õige maitsestuse.

Kui palju aga tuleks soola panna? Itaallased teavd õiget vastust – vesi peab ole suts liiga soolane – umbes nagu Vahemeri.