Foto: Robin Roots
Küpsetised
24. oktoober 2018, 12:57

Lahja apelsini-tiramisu

Tiramisul on asjata patuselt rasvase magustoidu kuulsus. Kui koostisosasid nutikalt kärpida ning asendada, saab vaat et tervisliku ja C-vitamiinist pakatava maiuse.

Koostisosad
0.5 kg Apelsinid
400 g Köögikreem
150 g Rasvatu jogurt
200 g Rõõsk koor 35%
2 dl Suhkur
3 tassi Espresso (u 1,5 dl)
Vanilje (näpuotsatäis)
1 pakk Savoiardi küpsised (200g) pk
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl

Valmistamine
1. Esmalt valmista apelsinisiirup ning -pealdis. Lõika noaga koored apelsinilt maha, niiet ka valge osa kaob. Lõika viljalihasse noaga ettevaatlikult sisse ning vabasta viljaliha membraanidest. Tee seda suure kausi kohal, et korjata kogu väljavoolav mahl kokku. Nö puhastatud viljaliha sega kokku 1 spl suhkruga ning aseta suletud nõus külmkappi.
2. Sul peaks tekkima tükeldamise käigus ca 150 ml apelsinimahla. Kalla see paksu põhjaga kastrulisse ning lisa 0,5 dl suhkrut. Keeda paar minutit kokku, aga mitte liiga tihkeks – siirup peab jääma vedel.
3. Sega köögikoor ja rasvatu jogurt koos allesjäänud suhkru ja vaniljega kokku ning mikserda läbi. Samal ajal vahusta vahukoor nii kõvaks kui saab (või julged). Sega mõlemad koored ettevaatlikult kokku.
4. Kalla espresso lameda kausikese või taldriku sisse, et sellesse küpsiseid kasta.
5. Võta meelepärane koogivorm ning hakka tiramisut laduma: Pane rikkalikult kreemi vormi põhja, lao sellele küpsised. Kanna küpsistele lusikaga apelsinisiirup (või kasta küpsiseid siirupisse). Kata kreemikihiga. Sellele lao uuesti küpsised, mida seekord aga tuleks põgusalt kasta kohvi sisse. Kata kreemiga.
6. Aseta kook toidukile või kaane all üle öö külma (või vähemalt kolmeks tunniks). Enne serveerimist kanna tiramisule viimaseks kihiks varem kõrvalepandud apelsinitükid.
Nipp! Võid edukalt kasutada ka magusaid mandariine! Siis on vähem membraanidest puhastamist.