Toiduuudised

MAAGILINE MARJAKE: lodjapuu marjad vabastavad kaetusest ja toovad armastuse (2)

Toidutare, 2. oktoober 2019, 10:28
Foto: Panthermedia/Scanpix
Või vähemalt nii usub vanarahvas - selleks tuleks iga päev üks meekastmes verev viljake sisse võtta. Ent ka tegelikus maailmas on lodjamari, mis peale esimesi öökülmi tervisele ohutuks muutub., ülikasulik saadus, millest tasub teha nii mahla, moosi kui ka pirukatäidiseid.

Lodjamari, kalina on eriti armastatud Ukrainas, kus sellele on antud isegi poeetiline nimetus – need punased marjad on nende vaprade tüdrukute verepiisad, kes vaenlasi metsa eksitasid ja paratamatult ka ise surma said.


Eestlased on suhtunud lodjapuusse väikese ettevaatlikkusega, imetledes küll marjade värvi, ent jättes need peale öökülmi lindude toiduks. Tegelikult annab lodjamarjadest teha väga muhedaid hoidiseid – tõsi, küll teiste saaduste toel, sest lodjamarjal endal on üsna tugev mõrkjas maik, mis võib vajada veidi harjumist.


Lodjapuu mõrkjus on aga ka põhjus, miks tema kaasabil valminud hoidised sobivad nii soolase- kui ka magusa suupistelaua ehteks.


Koostasime ka kolm põhjust, miks lodjapuumarju tarvitada.


1. Lodjapuu marjad on vanaslaavi mütoloogias peajumal Peruni välk. Lodjapuu marjade seemnetest, mis on kohati justkui südame kujuga, tehti juba ammustel aegadel maagiliseks peetud keesid. Neid keesid kandsid lisaks maagidele ka tavainimesed, kes soovisid peletada mürgitamist nii füüsiliselt kui ka vaimselt.
Lodjapuu marjadel olla ka maagiline armastust kutsuv toime. Selleks tuleks teha marjadest meega tõmmis, lasta nädal seista ning siis tarvitada iga päev üks mari lusikatäie meega. Toime pole paraku täpsemalt seletatud - kas see ärgitab, kutsub või hoopis hoiab armastust.


3. Lodjapuu marjad ei sobi toorelt söömiseks, kuna võivad suuremates kogustest olla neis sisalduva viburniini tõttu  organismile mürgised. Marjad muutuvad söödavaks, kui nad on korra saanud tunda külma või neid on kuumtöödeldud. Siis viburniini tase väheneb, mõrkjus muutub vähemaks ning samuti kaob mõnede jaoks ebameeldiv lõhn. Enamus C-vitamiinist ja antioksüdantidest aga jääb alles (eriti külmutamise korral) ning need aitavat slaavi vanarahva arvates 99 tõve vastu!


3. Mõnus hapukasmõrkjas maitse annab nii magusatele kui ka soolastele roogadele hea lisanüansi. Sega lodjapuumarju julgelt magustoitude, keediste ja pirukatäidiste sisse. Kuna marjas on üsna suured kivid, on kasulik marju hoiustada neid eelnevalt keetes ning siis kurnates ja läbi sõela pressides.

2 KOMMENTAARI

j
Jüri VM 2. oktoober 2019, 22:18
Mina söön neid marju tervisele kasulike ainete tõttu suurtes kogustes, pööramata sealhulgas vähimatki tähelepanu mütoloogiale. Süüa võib neid nagu siin ka mainitud, peale esimesi külmi.
r
roku.com/link 2. oktoober 2019, 13:13
Roku declares plans to Combined kids and family movies and TV together with the channel's other content, including subscriptions, its free, television...
(loe edasi)