Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
26. oktoober 2022, 17:03

PUNANE JA HEA: seitse suurepärast peedihoidist taldrikut ja tervist turgutama

Viimane aeg teha peedihoidiseid! Vaata, milliseid põnevaid ja lahedaid peedihoidiste retsepte Toidutare varamu pakub! 

Vaatame üle ka peedi nn faktilehe:
Päritolu: Vahemeremaadelt

* Söögipeeti kasvatatakse väga laialdaselt. Punapeedid võivad olla kas ümmargused või piklikud.

* Maitselt on paremad juurviljad, mis ei ole liiga suured, sest siis sisaldavad nad vähem kiudaineid, aga rohkem suhkrut ja mineraalsooli. Mineraalsooladest sisaldab peet suhteliselt palju naatriumi, kaaliumi ja rauda.

* Toiduks kasutatakse nii juurvilju,kui ka noori lehti. Peedid pesta harjaga voolava vee all, keeta, koorida ja tükeldada vastavalt toidule. Punase peedi mahl on eriti kasulik, siis on soovitatav valmistada toite toorest peedist.

* Värskelt säilitades kärbi värskelt korjatud peedi juured ja lehed ettevaatlikult ära, jättes varre ja väikse juure, et mitte kahjustada juurvilja. Vilja kahjustades võivad mahlad välja joosta ning see oma maitse kaotada. Veel võib säilitada konserveeritult, marineeritult

Klikka retseptil: Ahjupeedi-tšilliketšup 

Ahjupeedi-tšilliketšup Foto: Tuuli Mathisen

Magusa maitsega peet sobib vürtsidega vääristades ketšupis pearolli mängima imehästi. Tõeline värviteraapia: purpurne ketšup on kui kirgas värvilaik igal taldrikul.

Klikka retseptil: Apelsinimekiga peeditšatni 

Apelsinimekiga peeditšatni Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsikas ja magusapoolne lisand sobib juustu ja lihalõikude juurde. Paki tšatnipurgi kõrvale veel näiteks kreekerid ja sinihallitusjuust.

Klikka retseptil: Marineeritud peedid 

Marineeritud peedid Foto: Toidutare

Hilissügisel, kui peedid on kõige väärtuslikumad, või ka kevadtalvel, kui nad keldris enam hästi ei säili, võib neist valmistada marineeritud hoidist.

Klikka retseptil: Peedi-tikrimoos 

Peedi-tikrimoos Foto: Jaan Heinmaa

Parajalt mahe ja parajalt hapukas – peet ja tikker on magusas moosis väärilised partnerid. Kui tikreid enam pole saada, asenda need kiividega. 

Klikka frtseptil: Kolm lihtsat peedisalatit 

Kolm lihtsat peedisalatit Foto: Daisy Lappard

Sinepine salat, koore-mädarõikane salat ja juustune salat – igale maitsele midagi. Koguseid pole koostisosadele lisatud, seega valmista neid n-ö vaba käega.