Foto: Tiina Kõrtsini
Hoidised
10. oktoober 2018, 13:27

Kalinka ehk lodjapuu marjadest želee

Lodjapuu viljad, ukraina keeli hellitlevalt kalinka (kalina) on kahetsusväärsel moel jäänud meil vaid linnuroaks, ent tegemist on lisaks silmailule vaat et maagilist mõju omavate marjadega, mis sobivad õuna-ebaküdooniaželeed ilmestama.

Koostisosad
500 g Pehmed ja punased lodjapuumarjad
4 tk Tükeldatud õun
10 tk Ebaküdoonia, tükeldatuna
0.5 l Vesi
200 g Moosisuhkur

Valmistamine
1. Pane puhastatud lodjapuumarjad ja õunad koos ebaküdooniaga veega keema. Lase keeda kuskil pool tundi, vahepeal koori vahtu ning tambi marju kartulipudru nuiaga peenemaks.
2. Kurna vedelik sügavamasse potti. Jäta segu üleöö kas tiheda sõela või kanga sisse nõrguma.
3. Järgmisel hommikul viska nõrgunud puder minema. Vedelikule vala sekka suhkur, lahusta see ning kuumuta umbes 30 minutit tasasel tulel, kuniks keedus näitab pinnal kallerdumise märke või kuni jahtunud tilk taldrikul hakkab hanguma. Kui tekib vahtu, riisu see.
4. Vala želee steriliseeritud purkidesse, kaaneta ja jahuta.
Valmis želee kõlbab nii röstsaia- või leiva ilmestamiseks ning peenemate juustude ning liharoogade maitsestajaks.