Keha ümbermõõt võib dieedi tõttu koguni kasvada

Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
30. november 2021, 17:59

UURING KINNITAB! Äkkdieedid toovad kaugemas tulevikus kaasa rohkem kõhurasva

Kas ka sina oled tundnud vargsi rõõmu, et suudad vajadusel kiiresti kaalu langetada ning pidada ka väga napikalorilist dieete? Uue uuringu kohaselt ohustavad sind pikemas perspektiivis seetõttu aga laiem vöökoht, lihastekadu ja kõrgem vererõhk.

Rottidel tehtud uuringud näitasid, et järsult napile kaloraažile (võrdeline inimestel 800 kilokaloriga ehk väga karmi dieediga) pandud loomad võtsid küll kaalust alla. Kolme kuu möödudes aga oli neil rohkem kõhurasva kui nendel rottidel, kes toitusid normaalselt (inimskaalal 2000 kalori ulatuses). Lisaks kahanesid kiirdieedil olevate rottide lihased olematuseni, vahendab Daily Mail.

Edasi lugemiseks:

Lisaks muule tuvastasid teadlased, et näljadieedile pandud rottide organismis muutus vererõhu normaalse taseme (ehk mitte liiga kõrgeks muutumise) eest vastutav hormoon hüperaktiivseks.

Ameerikas Washington DC Georgetowni ülikooli teadlased nendivad täna tutvustatava uuringu põhjal, et need kaks tegurit – kõrgem vererõhk ja suurem kõhurasva hulk - võivad tulevikus põhjustada äkkdieetide harrastajatel tõsiseid südameveresoonkonna haiguseid.

Ka mitmed teised uuringud on näidanud, et järsud karmid dieedid on nii lühikeses kui ka pikemas perspektiivis inimese organismile kahjulikud.

Äkiline kalorikadu võib põhjustada kehas nn kokkuhoirežiimile minemise, kus keha hakkab kaloreid iga hinna eest kokku hoidma, aeglustudes ainevahetust. Lisaks satub rasvapõletusel löögi alla ka lihaskude, kui tundub, et rasvast jääb napiks. Kui aga taastada toidu normaalne kaloraaž, korvab keha esmalt rasvakao, mitte lihaseid.