Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
28. september 2018, 11:06

Maailm hulluks läinud? Soomlased ühendasid kassitoidu šokolaadiga

Maitse üle ei vaielda, vaid pigem kakeldakse – läbi aegade on erinevad kummalised kooslused korralike vaidlusi põhjustanud. Soomlased otsustasid sellesse tulle õli lisaks valada ning ühendada kassitoiduks mõeldud kuivatatud kala ning tumeda šokolaadi.

Vaasa käsitöömaiuste valmistaja Taika šokolaadikondiitri Anne Nymarki meelest ei kõlba magusatahvlisse lisandiks vaid puuviljad ja pähklid. Kui tema kiisu põlgas loomapoest ostetud kuivatatud kalakesed ära, otsustas tarmukas soomlanna raiskamist mittesalliva inimesena need uputada šokolaadi sisse ja inimestele sisse sööta, vahendab Yle.fi. Tulemus sai ootamatult hea!
Koguni nii hästi, et Hong Kongis peetud peenel ökotoitude festivalil Natural & Organic Products Asia pälvis kalašokolaad suisa esikoha.
Sest isegi kui soomlased (aja arvatavsti ka eestlased) tõmbavad kalašokolaadi osas suud kriipsuks, siis Aasias oli see vägagi mokkamööda. Liiga libedalt aga ei läinud hõrgutisel isegi seal.
Kui Taika meistrid ütlesid, et nüüd mekime kalašokolaadi, siis läksid inimestel silmad suureks ja kuuldavale toodi nii mõnigi itsitus, enne kui nad julgesid proovida. Peale seda aga leiti, et hei – see kooslus ju toimib.
Šokolaadi sekka aga päris igat asja segada ei saa. Tuleb meeles pidada, kuidas maitsed omavahel toimivad. Nii näiteks lubab tume šokolaad oma kangema maigu tõttu rohkem tugevamaitselisi lisandeid. Piima ja valge šokolaadi puhul aga peab väga ettevaatlik olema, et juurde pandud elementide maitse ei tapaks maise enda maiku.
Šokolaadimaailmas on nagu ka muljal trendid olulised. Viimati tegid ilma tüümiani ning rosmariiniišokolaadid.