Foto: Margus Ahven
Ukraina köök
1. juuli 2022, 16:37

Lugu ilmus esmakordselt 26. septembril 2018

RETSEPT | KUTLUURIPÄRAND SINU KÖÖGIS! Kiievi stiilis borš (6)

1. juulil sai teatavaks, et ukrainlaste peedisupp borš kantakse UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja. Sel puhul tasub ise valmistada üks punane supike, mis on maha viksitud Ukraina pealinna Kiievi armastatumate rahvarestode menüüst. Ajasin väga hoolikalt lusikaga kausis jälgi ja pinnisin tegijaid – kuidas te seda ikkagi teete? Miks? Tulemuseks sai muhe supike, mis peaks pühkima kõik halvad lapsepõlvemälestused vastikust boršist.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
4 tundi

Koostisosad
600 g Lihakillukestega supikondid
3 tk Keskmine keedetud peet
2 tk Porgand
1 tk Keskmine sibul
2 tk Loorberileht
100 g Tomatipasta
0.5 tk Väiksem kapsapea
3 tk Kartul
Maitseks sidrunimahl ja hakitud värske till
Sool
2 spl Lauaäädikas marinaadiks
1 tk Väike punane pipar
Rafineerimata päevalilleõli
Vesi

Valmistamine
1. Pane supikondid loorberiga keema, niiet nad liiguvad vabalt vees ja peal on vähemalt kolme sõrme jagu vett. Riisu alguses hoolikalt vaht. Keeda vähemalt kolm tundi – võid seda teha ka eelmisel õhtul enne supi serveerimist. Pane peedid eraldi potti keema, lase keeda vastavalt suurusele kuni peedid on on pehmed (kuni 2 tundi).
2. Õngitse kondid välja, lase jahtuda. Eemalda kontidelt liha ning peenesta. Pane kõrvale. Kondid aga pane leeme sisse tagasi.
3. Nüüd tükelda kartulid parajateks, pigem väiksemateks tükkideks ning pane kontide juurde keema.  Koori keedetud peedid, lõika peenikesteks lühikesteks ribadeks (Kiievis rõhutati just selle vajadust, osad teevad seda suisa julienne-ribastajaga) ning aseta nõrga äädikalahusega (2 tl äädikat ja niipalju vett, et peedid oleks kaetud) pooleks tunniks marineeruma.
4. Riivi porgandid ja peenesta sibul ja piprakaun ning prae päevalilleõliga kuldseks. Haki kapsas noaga peeneks. Lisa kõik kartulile. Kurna peedid äädikamarinaadist ja kalla ka supile juurde. Vala sekka ka tomatipasta ning peenestatud liha.
5. Lase supil veel veidi keeda, proovi kas kõik koostisosad on pehmed (peaksid olema). Serveerimisel jäta kondid kaussi, ehkki mõned inimesed oskavad ka neid oma supikausis väga hinnata.
HEA TEADA! Ära serveeri suppi koos hapukoorega juba leeme sees silmaks, vaid pane koor alati kõrvale! Puista supile peenestatud tilli ning paku kõrvale küüslaugust saia (rösti sai, vala päevalilleõliga üle, purusta peale küüslauku).
Suppi saab teha ka lihata. Sel juhul keeda enne puljong aedviljadest (või kasuta valmispuljongeid) ning punaseid ube.