Foto: Reuters/Scanpix
Toiduuudised
24. september 2018, 14:12

Kulinaarne paavst: tema pühadus on ka väga hea kokk!

Sa oled see, kes sa sööd ning rahvamehena on paavst Franciscus ka siin eeskuju – ta armastab lihtsaid puhtaid maitseid, toidu jagamist ning innustab jäätmevabalt kokkama. 

Vähe on teada, et lapsepõlves unistas tulevane paavst suisa lihunikuks hakkamisest, väidab raamat „A tavola con papa Fransesco“. Kokakunsti õppis ta oma vanaemalt ning vaimulikus seminaris õppides oli just tema see, kes sõpru sageli isetehtud söömaaegadega üllatas.
Franciscus, itaalia juurtega argentiinlane armastab otse loomulikult Itaalia kööki. Tema möödunud sajandi alguses Mussolini võimu eest Argentiinasse põgenenud vanemad olid pärit Itaalia põhjapoolsest osast.  Tõsi – tänaseks kästakse tal pastaga piiri pidada, kuna alates oma ametisse astumisest 2013. aastal hakkas vahepeal Kristuse asemiku kehakaal liiga jõudsasti tõusma, ning nii küpses eas isikule võib see olla liiga kiire kutse bossiga kohtuma. Ehk siis – pastat saab püha isa vaid mõnel korral nädalas.
Franciscuse lihtne olemus pole just paavstidele iseloomulik. Tema eelkäijad on olnud veendunud gurmaanid, kes nõudsid uhkeid söömaaegu. Franciscus aga armastab lihtsaid ja puhtaid maitseid ning tagasihoidlikke lihtsa rahva toite. Kuna tema lõuna peetakse ka Eestis pühal pinnal, Püha Brigitta ordu ruumides, siis tagasihoidlikkus ja kohalikud maitsed on vast ka selle märksõnad.
Püha mõisa maitsed
Vatikanis on toit alati au sees olnud. Pühalt toidulaualt leiab ohtralt paavstimõisas Castel Candolfos ja Barberini aedades kasvatatud ning valmistatud lihtsaid köögiviljast ja piimasaadustest tehtud roogasid.
Varem oli Castel Candolfo külastajatele suletud. Ent Franciscus leidis, et mõis tuleks rakendada nii ilmaliku kui ka vaimse sõnumi levitamise teenistusesse ja tema ise võib puhata mujal. Ehk nüüd sest saab igaüks piisava eelorganiseerimise toel einestada nagu katoliku kiriku pea. Kui lugeda Tripadvisori arvustusi, on külalised kohalikust jogurtist sõna otseses mõttes arust ära.
Kui ajakiri Food&Wine külastas residentsi aasta tagasi, avaldas neile väga muljet, et kuigi mõisa toodang läheb peaasjalikult Vatikani paavsti pühade kaaskondlaste toitmiseks, saavad ülejäänud tooteid otsa ka lihtinimesed ning üllatavalt odava hinna eest. Maailmakuulsa toidužurnaali korrespondent hindas paavstimõisa juustud taevalikeks ning püha isa maitse ülimuslikuks.
Veinita pidu pole
Väidevalt joob Franciscus ka reisil olles vaid Vatikanist pärit vett.  Magusast armastab ta oma sünnikodu Argentiina rahvusrooga dulce de lechet ehk omalaadse karamellisegu ning seda sisaldavaid desserte ning otse loomulikult ohtralt jäätist!
Eelmistel visiitidel on paavst võtnud osa oma toidust isegi kaasa. Oma 2015 aasta Filipiinide reisile võttis ta lennukiga kilode kaupa jäätist kaasa. Ka on ta kiindunud veiniarmastaja, väidetavalt suisa sommeljee-teadmistega ning tema järgi on Californias saanud nime üks vein Cabernet FRANCis – sama tummine ja ligitõmbav nagu ta isegi. Paavsti suhu kuuluvat ka väide, et veinita pidu olla ei saa. Püha isa olla ka kohvigurmaan, kellele kord Ameerikas suisa oma eriröst kokku segati.
Paavst maitseb alati ka kohalikke toite. Nii näiteks olid Ameerika ajakirjanikud siiralt rõõmsad, et nende tõekspidamiste järgi karmil tomati-kohupiimadieedil kirikupea lubas endale ka veidi patustamist ja ei lükanud tagasi New Yorgi pitsat. See aga on erinevalt itaalia variandist paksu põhja, ohtra täidise ja veel külluslikuma juustukattega. New Yorgi pitsameistrid valmistasid üsna kummlaisi tomatitest ristiga küpsetisi. Üks kokk läks isegi nii kaugele, et tegi spetsiaalse paavstikujulise mozzarella, mis küll kaaskondlaste poolt pühaduseteotuseks nimetati.
Õppige ülejääke kokkama
Oma viimaste esinemiste käigus on paavst Franciscus kutsunud inimesi üle maakera üles olema igapäevaelus säästlikumad. Toidu osas peab ta silma seda, et inimesed oskaksid süüa nii, et võimalikult vähe toitu läheks raisku.
Paavst armastab väga leiba. „See on loodud otse jumala poolt ning seetõttu on tegemist supertoiduga,“ on ta öelnud. Püha isa lisab,  et lapsepõlves õpetati teda mahapillatud leiba samal hetkel üles korjama ja sellele suud andma. „Me ei viska iial leiba ära, sest see ongi jumala armastus.“
Head isu!