Foto: Ragne Värk
Taimetoidu retseptid
18. september 2018, 13:02

Memme Silvi kurgid (1)

Põlvest põlve edasi antud hoidiseretsept väärib järele tegemist. Nende kurkide valmistamiseks pole vaja äädikat ega muud hapet – pisikesed kurgihakatised valmivad paari päevaga soolvees ideaalseks! Kuigi retsept on lihtne, käivad sellega kaasas ka kindlad soovitused, mida hoidistaja meeles võiks pidada.

Koostisosad
1.5 kg Väikesed kurgid
1.5 l Vesi
2 spl Jäme sool
Mustsõstralehed
2 tk Mädarõikajuur (põidlasuurune jupp)
6 tk Küüslauguküüs
Suur kimp õisikutega tillivarsi

Valmistamine
3 l purk
1. Leota kurke vähemalt tunnike külmas vees.
2. Pane kõik komponendid purki kihiti: esmalt põhja mustasõstralehed, mädarõikatükid, küüslauguküüned ja tillivarred-õisikud, nende peale pane kurgid. Korda tegevust, kuni toorained otsa saavad. Kõige viimaseks kihiks peavad jääma mustasõstralehed ja maitseandjad.
3. Keeda veest ja soolast kokku marinaadivedelik ning jahuta toatemperatuurini. Seejärel vala vesi kurkidele. Lase toatemperatuuril vähemalt 24 tundi maitsestuda.
Vajalikud nipid memme kurkide valmistamiseks:
* Kurkide leotamine on vajalik selleks, et need krõmpsud jääks.
* Kunagi ei tee halba, kui paned mädarõigast rohkem.
* Väikesed küüslauguküüned lisa purki tervelt, suuremad poolita.
* Kasuta kindlasti ka tilliõisikuid, need annavad marinaadile ülihea meki.
* Marinaadivedelik peab jääma tugevalt soolane. Seepärast võid vajadusel soola juurde panna.
* Kui soovid, et kurgid kiiremini valmiks, eemalda nendelt otsad.
* Mida soojemat marinaadivett kurkide valmistamiseks kasutad, seda kiiremini need valmivad.
* Kui sulle meeldib hapukas kurk – lase kauem seista. Kui aga mahedam – lase vähem seista.
* Kui kurgid on saavutanud sulle sobiva maitsestumisastme, pane need külmkappi. Nii lõppeb nende edasine maitsestumine.