Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
18. september 2018, 12:59

Kas sidrunivesi aitab kõrvetiste korral?

Sageli soovitatakse kõrvetistega või reflukshaigusega kimpus inimestel juua sidrunivett, sest see justkui rahustavat magu. Tegelikkuses aga ei ole sel mingit meditsiinilist tõepõhja ning võib hoopis maole haiget teha. 

Kõrvetiste all peetakse silmas seda vastikut tunnet, kui maohape tõuseb kõrvetama söögitoru alumist osa. Eri uuringute järgi võib suisa 20-30 protsenti lääne ühiskonna inimestel teatud ajahetkel kannatada selle käes.
Kõrvetised on ka sagedasim reflukshaiguse sümptom. Söögitoru alumise sulgurlihase talitluse häire tõttu võib seedimisel olev maosisu sattuda söögitorru. See limaskest aga ei talu maosisu seedivat toimet.
Linnalegendi kohaselt aitab kõrvetisi leevendada sidrunimahla joomine. 2012 aastal tehtud uuring kinnitab, et taoline arvamus on väga levinud.
Portaal Medical News Today aga leidis, et tegelikult ei kinnita ükski meditsiiniline uuring, et sidrunimahl aitaks refluksi või kõrvetiste korral. Vastupidi, kuna sidrun on happeline, võib see teha olemust hoopis hullemaks!
Osade allikate kohaselt muutub sidrun vees kuidagi aluseliseks, ehk niimoodi aitab neutraliseerida maohapet. Tegelikuses on aga sidrunihape happeline, pH indeksiga 3 ja vesi 7, mida peetakse neutraalseks (pole aluseline ega happeline). Maohappe pH on vahemikus 1-2 (väga happeline).
Sidrunimahla joomine iseenesest pole midagi halba, kui mao happelisus seda lubab. Sidrunis on ohtralt kasulikku C-vitamiini, mis on ka tugev antioksüdant. Tilgake sidrunit teeb tavalise joogivee maitsvamaks, sisaldamata samas kaloreid. Nii on lihtne suurendada oma vedelikutarbimist, mis sageli unarusse jääb.
Ent kuna sidrun on happeline, on soovitav juua sidrunivett oma hammaste kaitsemis nimel läbi kõrre. Niipea, kui tekib kõrvetistetunne, tuleks kohe järgi jätta. Kohe kindlasti aga ei tohiks jääda lootma, et sidrunivesi omab ravivat toimet.