Retseptid

Kui kaua toit sügavkülmas säilib? 

Toimetas Manona Paris, 11. september 2018, 12:52
 Panthermedia/Scanpix
Valmistoidu külmutamine tundub hea idee, kui soovid hoida igapäevaselt kokkamiselt aega ja raha kokku. See on ka viis veidigi tagada, et koolist kojusaabuval lapsel on midagi tervislikku peale põgusat soojendamist hamba alla panna. Ent kas sa ka tead, kui kaua midagi võib sügavkülmas hoida?

Vaatame üle, kui kauaks on mida soovitav jäätununa hoida. Tuleb ka meeles pidada, et sügavkülmutamine ei tapa baktereid, vaid lihtsalt aeglustab nende elutegevust. Seega peaks toit sügavkülma jõudes oleva võimalikult värske.
On koolilaste vanemaid, kes kokkavad näiteks kuu alguses oma lastele lõunamenüüd valmis. Nad teavad, et niipeakui, kui roog on valmis, tuleb see jahutada, jagada portsjonitükkideks, sildistada ja asetada külma. Siis jääbki vaid lapsukesele öelda, et täna koju jõudes võta teiselt riiulilt see vasakult esimene pajaroog ning pista mikrolaineahju – või aseta kuumakindlale alusele ja pane kokkulepitud ajaks ahju või pannile soojenema.
Sügavkülmas säilivad:
Kotletid, pikkpoisid ja biifsteegid – kolm kuni neli kuud
Pajaroad, supid – kaks kuni kolm kuud
Peekon ja vorstitooted – paar kuud
Toores liha – 4 kuni 12 kuud
Toores hakkliha 3-4 kuud
Küpsetatud või keedetud liha – kaks kuni kolm kuud
Toores linnuliha – 12 kuud terve lind, tükeldatuna 9 kuud
Ära pane sügavkülma:
Mistahes salateid
Veerikkaid köögivilju nagu tomateid ja kurke

Tavakülmkapis säilivad:
Keedetud kartul ja riis – kuni kolm päeva
Salatid: kuni kolm päeva
Lihatooted – kuni viis päeva (kanaliha kolm päeva)
Sink - nädal

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee