Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
11. september 2018, 08:47

Oh moosiaeg!

Käes on moositeo kõrghooaeg. Nii pakumegi seekord välja mõne põneva ja uutmoodi retsepti, et saaksid omakeedetud moosiga talvisel hooajal hommikuputru kostitada või
hoopis jäätise või piimakisselli kõrvale pakkuda.

LIA VIRKUS
Ajakirja Eesti Naine köögitoimetaja

Need ajad, kui keetsin talveks palju ja tavalise suhkruga moose, on minu jaoks möödas.
Praegu teen pigem liiter ühte ja liiter teist ning erinevaid. Proovin uusi maitsekooslusi, selle
aasta lemmikud on näiteks vaarikas-virsik-laim, rabarber-maasikas-banaan, mustikas-
banaan-sidrun, kõik vähese moosisuhkruga. Igal aastal teen ka mõne vürtsmoosi liha kõrvale.
Valge klaari moosi teen samuti igal aastal.
Mõni karp on kindlasti ka toormoose – nii maasika, tikri, sõstra kui ka vaarikaga. Kindlasti
panen marju ka sügavkülma ja keedan värskelt moosi nendest igal ajal, kui soov tekib.

SILJA LUIDE
Toidublogi «Jagatud rõõm» perenaine

Mulle väga meeldib moosi keeta. Igal suvel teen vähemalt korra aprikoosimoosi, mida on
väga hea kasutada nii küpsetistes kui ka pannkoogi ja röstsaia peal. Samuti valmistan alati
vaarikamoosi. Mu lemmikud on aga pohla- ja jõhvikamoos, mis on mõnusalt hapukad.
Kasutan moosides võimalikult vähe suhkrut ja üritan neid võimalikult lühikest aega keeta,
kuna eelistan pigem tükilist moosi kui ühtlast moosimassi. Peale magusate hoidiste teen alati
ka erinevaid vürtsmoose, mis sobivad juustude ja liharoogadega nautimiseks.
HERKKI RUUBEL
Rannahotelli restorani peakokk

Minu üheks vaieldamatuks lemmikmoosiks läbi aastate on tomatimoos, mille keedan kokku
tomati viljalihast ja suhkrust. Pakun seda moosi lisandina ka oma restorani menüüs, see on
külastajatelt palju positiivset tagasisidet pälvinud. Mulle endale meeldib väga ka näiteks
maasika-piparmündimoos. Viimane annab moosile mõnusalt värskust. Õhetava piparmündi
võib soovi korral asendada kas salvei või tüümianiga, mis samuti põnevaid maitseid lisavad.
Mulle ei meeldi üheülbalised magusad moosid, seetõttu lisan neile tihti midagi hapukat või
püüan maitseid erinevate ürtidega võimendada.
Mooside valmistamisel kasutan üldjuhul õunapektiini, mis muudab hoidise mõnusalt
paksuks. Minu arvates on aga väga vähe populaarsust saavutanud inimeste seas erinevad
sügismarjad, nagu jõhvikad ja pohlad. Neist saab tegelikult nii palju erinevaid maitserikkaid
hoidiseid kokku keeta.
STANISLAV ŠTÕKOV
Kokasaate «Parim pagar» 3. hooaja võitja

Tuleb tunnistada, et ma ise ei ole suur moosikeetja, olen selles osas pigem sööja rollis. Kui
pisut mälestustes tuhnida, meenub eredaim maitseelamus lapsepõlvest, täpsemalt vanaema
koduaia õuntest tehtud moosist. See moos tegi pühapäevased pannkoogid eriliseks,
tegelikult sai sellega ka niisama otse purgist maiustatud.