Toiduuudised
10. september 2018, 09:16

Põhja-Eesti esindusjook on maailmas juba kuulus Valgejõe Valge

Põhja-Eesti 2018. aasta esindusjoogiks valiti Veinivilla õuna-ebaküdooniavein Valgejõe Valge, mis on saanud heas mõttes kuulsaks nii kodumaal kui ka laias maailmas.

Žürii esindaja, Sagadi Mõisa restorani peakokk Maren Rits kommenteeris, et Valgejõe Veinivilla õuna-ebaküdooniavein valiti esindusjoogiks selle väljapaistvalt heade maitseomaduste tõttu. Sama vein on muuhulgas olemas ka Sagadi Mõisa restorani menüüs ja sellele on nii Eesti kui välismaiste joojate seast tulnud palju head tagasisidet.
Joogi autor Tiina Kuuler tutvustab: "Valgejõe Valge on talu esindusvein ja Tallinna vanalinna restoranides joogikaardil. Õunad ja ebaküdooniad tulevad alati Lahemaalt – Valgejõe, Vanaküla, Loksa ja Kolgaküla inimesed juba teavad, et vajan sügiseti õunu ja pakuvad mulle ise.”
Veinil on lisaks Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk alates 2015. aastast ja USAs konkursil Drink Outside the Grape 2107 hõbemedal. Vein on korduvalt käinud Tallinna esinduse pakkumisega Brüsselis pealinnade laadal ning Maaeluministeeriumi ja Maaelu infokeskuse välisvisiitidel.
Joogikonkursile esitati kokku 29 jooki 11-lt meistrilt, kelle hulgas oli nii hobitegijaid kui joogitootjaid. Parimad joogid valiti välja järgmistes kategooriates:
Parim mittealkohoolne jook: Mürobalaani siirup, valmistaja Katrin Potter
Parim õlu: Baltic Porter, Muddis
Parim siider/vahuvein: Nicolas Jardinier Cidre pomme Doux, Võhu Vein
Parim vein: Valgejõe Valge, õuna-ebaküdooniavein, Valgejõe Veinivilla ja Tiina Kuuler
Parim kange naps: džinn Mohn Poppy, Moe Peenviinavabrik