Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
10. september 2018, 05:33

Milline maitse meenutab kõige rohkem Pärnumaad?

Pärnumaal korraldati esmakordselt parimate toidumeenete konkurss, et leida piirkonnale iseloomulikke tooteid, mida oleks külastajatel tore kingitusena kaasa võtta. Konkursile laekus kokku 76 toodet ja nende hulgast valiti võitjad neljas kategoorias.

Pärnumaa parimaks leivaks valiti MTÜ Roheliselt Värse Elu puuviljaleib, mis võlus hindajaid lisaks oma väga heale maitsele ka kena riidest pakendiga. Uudistoodete kategoorias oli žürii lemmikuks Kristi Lehtla pärnaõietee kompekt, mille puhul hinnati toote kontseptsiooni läbimõeldud pakendi ja loo eest. Eripreemia parima loo eest anti Otto talu kartulivorstidele ja parimaks lennureisile sobivaks meeneks hinnati Kapteni talu ahvenakrõpse.
Parim Pärnumaa joogimeene aastal 2018 on Jaanihanso Jääsiider. Jaanihanso peremehe Alvar Roosimaa sõnul valmistatakse jääsiidrit värskelt pressitud õunamahlast, millest eraldatakse külmutamise teel liigne vesi ning kääritatakse seejärel vein. “Jäävein sobib oma intensiivse maitse tõttu nii aperitiiviks kui ka dessertveiniks,” lisas Roosimaa.
Pärnumaa parim toidumeene 2018 on MTÜ Roheliselt Värske Elu poolt esitatud mustsõstramaius. Idee autori Merle Einola sõnul on toode loodud koostöös Kaatarusaare taluga, kus on mahla pressimisel järgi jäänud marjakestad ja –seemned püreestatud, pressitud kokku ja seejärel kuivatatud. Kuivanud massist lõigatakse väikesed tükid, mis rullitakse kokku, lõigatakse seibideks ja veeretatakse mustsõstra jahus. “Toote pakendamisel on kasutatud kangajääke ja seetõttu võib öelda, et tegemist on igati keskkonnasõbraliku tootega,” selgitas Einola.
Pärnumaa toidumeenete konkurss viidi läbi Pärnumaa maitsete aasta raames. Pärnumaa on valitud Maaeluministeeriumi poolt Eesti toidupiirkonnaks aastal 2018, et pöörata suuremat tähelepanu piirkonnas toodetud toidule ja siinsele toidukultuurile. Pärnumaa maitsete aastat rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020.