Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
6. september 2018, 10:54

Lendasid pesast välja? Vaata, kuidas õppida kiiresti ise süüa tegema

Ma ei oska süüa teha, on paljude vabandust sellele, miks nad ostavad kauplustes sageli kallist, maitsetut ning ebatervislikku valmistoitu. Olgu siis oskamatuse põhjuseks pesast väljalendamine (vahel ka viskamine) või üldine huvipuudus kulinaaria vastu – nende nipikestega saab igaühest kõige algelisemal tasemel kokkaja. 

Miks on vaja osata ise süüa teha? Esiteks – see on odavam. Teiseks – saab maitsvam. Kolmandaks ja kõige olulisemalt on ise süüa tehes tulemus tavaliselt ka tervislikum, kuna valmistoit on sageli väga rasvane või ohtrate süsivesikutega, sageli mõlemat.
Mida siis on edukaks kulinaariaks vaja?
1. Vahendid
Toidutegemiseks on vaja küpsetavat ning kuumutavat agregaati ehk pliiti (soovitavalt ahjuga) ning nõusid, milles kuumutamisprotsessi läbi viia. Pliit võiks olla ikkagi klassikaline, keetmisaluse ning ahjuga. Mikrolaineahi pole toiduvalmistamise kohalt eriline abiline, sobides enamasti kas sulatamiseks või soojendamiseks, saamata isegi nendega kogenematute käes eeskujulikult hakkama – sulatab kas liiga palju või juba küpsetab üle, või kuumutab toitu nii, et alles jääb vaid kuivanud söödamatu käkk.
Toidu valmistamiseks vajalikke nõusid võiks olla vähemalt kaks – paksema põhja ning kõrgema äärega mittenakkuva pinnaga pann ning keskmise suurusega ehk umbes viieliitrine keedupott. Lisaks võiksid soetada ühe klaasist kandilise ahjuvormi, soovitavalt kaanega.
Juurde on vaja puust pannilabidat, kulpi ning häid köögitange, mis tõesti mõnusasti kätte sobivad.
Toidu ettevalmistamiseks on vaja keskmise ajakirja suurusega lõikelauda ning vähemalt ühte universaalset teravat kööginuga. Eos tuleks soetada ka tervitaja, sest nüri nuga on närvikao üks peamisi elemente.
Lisaks on vaja suuremat (kahe peopesa suurust)sõela (pasta, pelmeenide või supipuljongi kurnamiseks).
Hea on omada ka vähemalt poolteiseliitrist veekeetjat, sellega saab panna hakkama tee või kohvivee ning pasta keetmiseks vajamineva vee.
Hangi eos ka munakell, sest mitte kellelegi, olgu ta kuitahes näljane, ei meeldi üleküpsenud toit.
Mõtle ka kenale serveerimisele, soeta vähemalt neli neutraalset värvi taldrikut, kaussi, tassi, klaasi ning noa-kahvli-lusika komplekti. Eelista nuge, mis on ümara otsa, ent osaliselt sakilise servaga.
2. Tooraine
Selleks, et kodus edukalt süüa teha, pole vaja omada suurt pilgeni täidetud köögikappi.
Mida oleks vaja?
Oliivõli
Meelepärane baassüsivesikute allikas – kas riisi, tatart, pastat või kartulit
Meelepärane proteiiniallikas – liha (kana, kala, veis, siga jms), oad.
Muna
Tomatipastat või purustatud tomateid paki või purgina
Sibulat (võib ka jahvatatuna)
Küüslauku (võib ka jahvatatuna)
Meelepärane segu külmutatud aedviljadest
Meelepärast salatimaterjali, kasvõi tomatit ja kurki
Maitseainetest:
Puljongikuubikuid
Suhkrut
Soola
Pipart
Rosmariini või tüümiani (kumb rohkem maitseb)
Punet
Basiilikut
Teravat kastet (tabasco, sriracha, salsa)
Hommikuks
Kohvi
Teed
3. retseptid
Mainitud toiduvalikuga saab valmistada maailma kõige lihtsamaid retsepte:
Lihtsustatud tomatikaste mis tahes tatra, kartuli või pasta juurde
1. Kuumuta pannil veidi oliivõli, lisa 1tl küüslaugupulbrit, sibulapulbrit ja punet. Lisa pakk purustatud tomateid ja 1 tl teravat kastet. Lase keema tõusta, maitsesta soolaga.
2. Kalla meelepärase süsivesikuteallika peale.
Nipp: Lisa tšillit maitse järgi!
Lihtsustatud pasta carbonara ehk makaronid muna ja singiga ühele
1. Pane 2 sõrme jagu spaghette (pikad makaronid) 2 liitri veel ja 1 tl soolaga keema. Keeda kaks minutit vähem kui pakil kirjas.
2. Samal ajal prae pannil tilga oliivõliga viis viilu sinki, lisa veidi sibula ja küüslaugupulbrit. Edasijõudnutele – pruunista 1 keskmine sibul ja kolm küüslauguküünt.
3. Löö üks muna tassi lahti, klopi õrnalt kahvliga läbi.
4. Tõsta tangidega pasta pannile, sega läbi. Kalla juurde muna ja kulbiga veidi pastavedelikku. Võta tulelt, sega kiiresti. Lisa ohtralt musta pipart.
Nipp: Kasuta maasinki eriti tummise maitse saavutamiseks.

Lihtsustatud tatrapada tomatikastmega
1. Keeda kotike või tassitäis tatart pakendil oleva juhtnööri järgi. Lisa keeduveele 1 puljongikuubik.
2. Kuumuta pannil veidi oliivõli, 1 tl punet, tassitäis meelepäraseid külmutatud aedvilju. Lisa pakk purustatud tomateid.
3. Kalla keedetud tatar pannile, sega põhjalikult. Vajadusel maitsesta veel pipra, terava kastme ja soolaga.
Nipp: asenda aedvilja osaliselt seentega, näiteks šampinjonidega.  Lisa valmis toidule tilgake sidrunimahla.

Lihtsustatud ahjukana kartulitega
1. Osta turult kolme kõige odavamat (nahata, ent kondiga) kanakintsusid. Veendu, et säilivusaeg ja lõhn kinnitaksid siiski värskust.
2. Koori kartulid (või mingid muud juurikad). Lõika ratasteks.
3. Sega kausikeses kokku jahvatatud sibul, küüslauk, tüümian, sool, pipar. Nirista kana ja kartulid üle oliivõliga, raputa peale maitseainetesegu, sega (hõõru) kõik läbi.
4. Aseta ahjuvormi, kata vorm kas fooliumi või vormikaanega ning unusta ahju ca 180 kraadi juurde 1 tunniks.
Nipp: Asenda kana näiteks sealihatükkidega, pikenda küpsemisaeg aga 1,5 tunnini.

Lihtsustatud kanasupp
1. Osta turult kaks kondist kanakoiba
2. Pane kanakoivad ca kolme liitri vee ja 1 tl soolaga tunniks keema.
4. Võta kanakoivad välja, puhasta nahast ja kontidest, tükelda liha ning lisa puljongile. Vala juurde meelepärane kogus külmutatud köögivilju. Keeda veel ca viis minutit, lisa sibula ja küüslaugupulber, veidi tüümani jms meeldivaid maitseianeid.
Nipp: Lisa veidi nuudleid, saad toitvama roa.

Kõige lihtsam salat
Külm salat:
Lõika meelepärane salatimaterjal viiludeks või ribadeks.
Sega kokku oliivõli ja 2 spl sidurnimahla, lisa veidi musta pipart ja soola. Sega kahvliga läbi.
Vala kaste salatile, sega, maitsesta soolaga.
Soe salat
Kuumuta pannil pisukese oliivõli ja küüslaugu ning sibulaga meelepärane külmutatud (või ka värske) aedviljade segu.  Enne söömist  kalla ülle siruni-oliivõli kaste, timmi maitset mõne tilga tulise kastmega.
Nipp: Lisa juurde riivitud juustu, nii soojale kui ka külmale variandile!
Head isu!
Ja vaata ka neid retsepte!