Foto: Scanpix/Jamie Oliveri Instagram
Toiduuudised
5. september 2018, 11:26

Jamie Oliver: Ma pole iial ühtegi retsepti ise välja mõelnud

Ootamatult oma jerk-maitselise riisitoote tõttu tule alla sattunud Briti telekokk Jamie Oliver tunnistab, et pole elus ühtegi retsepti algusest peale ise välja mõelnud, ning väidab, et kulinaaria ongi mugandamise ja eri maadest inspiratsiooni otsimise kunst. 

Jamie Oliveri kaubamärgi all müüdav terav kariibipärane jerk-maitseline riisiroog ei meeldinud Jamaika juurtega Briti  parlamendisaadikule Dawn Butlerile, kelle sõnul Jamie lihtsalt kasutab tema kultuuri valel kombel enda tulu huvides ära. Nimelt tähendavat jerk marinaadisegu, mida kasutatakse vaid liha puhul, mitte riisiroogades.
Jamie sõnul soovis ta vaid avaldada austust maitseainesegu algupärale. Ta nimetab teema meedias suure kõlapinna saamist „liiga igavaks uudistenädalaks“, vihjates, et ju polnud siis midagi muuda avaldada.
Ajakirjale Hello! antud intervjuus nentis Jamie, et kokandus on alati laenanud ja saanud innustust eri maade kultuuridest ja nende köökidest. „Keegi pole kunagi midagi ise leiutanud. See on evolutsioon,“ kirjeldas ta köögikunsti arengut.
Jamie lisas ühes hommikuprogrammis, et paljud niiöelda britilikud road on tegelikult hoopis mujalt päit. Nii on kala ja friikartulid sündinud hoopis Portugalis, vorstikesed aga Saksamaal. Mis aga puutub menukasse tikka masala kastmesse, millega enamasti kana kaunistatakse, siis see ei kuulu Indiasse, vaid Suurbritanniasse, täpsemalt Šotimaale.
Jerk on Jamaikalt pärit toiduvalmistusviis, kus liha hõõrutakse kuivalt  erilise ja väga vürstika maitseainete seguga. Arvatavasti on selle loomise taga Briti orjalaevadelt Jamaikale põgenenud aafriklased, kes õppisid valmistama toite kohalikke maitseaineid kasutades. Vürtsisegu niiöelda põhistaarid on vürtspipar ja Scotch bonnet ehk kariibi paprika (Capsicum chinense), mis üks kangemaid tšillipaprikaid maailmas. Riisiga pole jerk-segul aga mitte midagi ühist, seda kasutatakse vaid liha maitsestamiseks.
Jamie riisitoode on aga Suurbritannias kauplustes läbi müüdud.