Toiduuudised
1. september 2018, 18:17

EVELIN ILVES: Hiiu sinine Gruusia vürtsid = armastus!

„Ahh, ma näen, et teil on Hiiu Sinine juba letis... Siis te minu omi enam ei taha ju?” kurvastab üks Hiiumaa perenaine, kui on meie Padriku poekese-kohviku ees peatanud ning lootusrikkalt sisse astub. „Hiiu Sinine? Mis see olla võiks?”, poetan vargsi igale hiidlasele suhteliselt kohtlaselt kõlava küsimuse. Vaatan oma värvilist koogiletti ja saan lõpuks aru, et ilmselt kannavad hommikul topsidesse laotud ploomid just seda nime. Keegi tõi meile kotitäie ploome, mis olid väiksed, tumesinised ja seest erkkollased ning maitsesid magusalt nagu mesi. Ma polnud selliseid kunagi saanud ja poleks kreegi moodi välja näinud viljadest iialgi nõnda hõrku maitset oodanud. 

Too perenaine teatas, et siis ta viskab enda omad kraavi, sest sel aastal olevat Hiiumaal tõeline ploomiuputus ja temal kõik salved juba ploomimahla täis. Panime ämbri siis Padriku trepi peale ja juurde sildi, et kes soovib, võib omale kaasa võtta nii palju kui tahab.
Kuid kuna neid ploomipakkujaid oli veelgi, otsustasin üles soojendada kunagi Gruusiast saadud superhea lihakastme retsepti, mis talvel looma-ja lambaliha, ulukitest rääkimata, tõeliseks delikatessiks muudab. See kaste mõjub tõega nagu mitu päeva tulel podisenud hinnaline ja peen prantsuse köögisaadus, mille saad sügisel valmis teha ja talvel kerge vaevaga purgist võtta ja soovi korral üles soojendada.
Kuna kaste siiski vajab elamuse tekitamiseks enda kõrvale ka liha, olgu siinkohal ära toodud üks (Gruusia naabruses asuvate – toim) aserite levinumaid ja armastatumaid grillroogasid – ljulja kebab, mida imelihtne ise kodus teha. Sest suvi kestab veel – vähemalt siin, Hiiumaal, on päikseline ja soe septembri algus!
Tkemali ehk grusiinide ploomikaste liha juurde
Vaja läheb:
1kg ploome
1 terve küüslaugu pea, hakitud
1 kl vett
2 tl kaneeli (saab ka ilma)
3 tl koriandriseemneid, jahvatatud
punt värsket koriandrit (cilantro), hakitud
punt värsket tilli, hakitud
1 spl punase veini äädikat või 2-3 spl punaveini
teravat punast pipart või tšillit
meresoola ja pruuni suhkrut maitsestamiseks
Pane ploomid tervena 30-40 minutiks keema. Seejärel aja nad läbi jämeda sõela, et koored ja kivid eemaldada. Pane uuesti madalale kuumusele, lisa ürdid, maitseained, küüslauk ja äädikas. Hauta 30-60 minutit, et ta pisut pakseneks, maitsesta, jahuta ja serveeri liha juurde või pane kuuma purki ja külmikusse või heasse keldrisse. Tõeliselt teistmoodi teravus!
NB! Kui tahad eriti hõrku kastet, lisa antud kogusele 200g võid ja 2 spl mett. Ent võiga kaste ei pruugi üle talve säilida. Parem on või lisada siis, kui kastet serveerid.
Ljulja kebab:
1,5 kg lamba hakkliha
3 sibulat, peeneks hakitud
8 küüslaugu küünt, pressitud
100ml hakitud peterselli või koriandrit
3 tl kuivatatud münti
2 tl kuminit
1 tl värsket musta pipart
2 tl sumak’it **
1 tl peent meresoola
1 tl cayenne pipart (tervause armastajaile)
2 tl paprika pulbrit (soovi korral)
Sega kausis kokku sibul, küüslauk, ürdid ja maitseained. Sõtku sisse hakkliha kuni saad hästi läbi segatud kirju massi. Vormi käte vahel ca 10 cm pikkused vorstid – paraja grillvortsi mõõtu. Aja sellest pikku pidi ettevaatlikult läbi 2 puust grilltikku, ca 0,5 cm vahega, nii püsib kebab ilusti koos. Grilli ca 140 C juures mõlemalt poolt 10 min või kuni on ilus pruun. Eriti hea tuleb avatud grillil! Serveeri lavashi (näiteks keera lavashi sisse) ja grillitud tomatite või kuhja värske rohelise salatiga. Peale piserda grusiinide ploomikastet tkemali't või azerite lemmikut narsharabi ehk granaatõuna kastet. Tõeline grillõhtu hõrgutis!
** Sumak on sidrunimaitseline piprane mari, mille helbeid kasutatakse Kesk-Aasia köögis laialdaselt. Kui sul seda pole, asenda tl sidrunimahla ja 1-2 tl terava paprika pulbriga. Aga soeta kindlasti, kui satud Piprapoodi või hoopis Aasia või Aafrika turgudele!
*** Paksu siirupjat granaatõunakastet narsharab‘i, mis hiilgavalt valge kala juurde, aga ka erinevatele grillroogadele sobib, saab osta ka meie poodidest.
HEAD NAUTIMIST ja
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Hiiumaalt