Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
23. august 2018, 08:06

Kookosrasv puhas mürk ja halvim toit?

Möödunud kuul Saksamaal esindusliku auditooriumi ees esinenud Harvardi arstiteaduste professor, dr Karen Michels väitis, et  paljude toitumisgurude poolt ülistatud kookosrasv on „puhas mürk“ ning „üks halvemaid võimalikuid toitaineid, mida süüa.“

Naise esinemise videot on Business Insideri keskkonnas vaadatud juba üle 400 000 korra. Michelsi sõnades pole aga midagi eriti uut, sest ka Ameerika südameliit on hoiatanud kookostoodete liigse usaldamise eest. Sellest hoolimata kasutavad mitmed dieedid kookosrasva kui nn patuvaba alternatiivi muudele rasvainetele. Aasta 2016 ühendriikides läbiviidud küsitluse kohaselt pidas koguni 70 protsenti vastanutest kooksrasva tervislikuks.
Kardioloogide sõnul on kookosrasv küll maitsev ja imelise tekstuuriga, kuid sugugi mitte südamesõbralik. Dr Michelsi sõnul on kookosrasv selles osas isegi searasvast hullem.
Kookosrasva tähelend sai aluse millenniumivahetusel, mil avaldati Columbia ülikooli uuringute tulemused, mille kohaselt põletasid katselaused rohkem rasva, kui tarbisid keskmise ahelapikkusega rasvhappeid, vahendab Daily Mail.
Kas tõesti võib lahendus olla nii lihtne? Tuleb vaid keskmise ahelapikkusega rasvhappeid tarbida? Selliseid, nagu on kookosõlis? Kookose tarbimine lendas lakke, kuigi meditsiiniline maailm ei lasknud end lollitada. Isegi mainitud katsete läbiviija manitses inimesi mõistlikkusele, et kookoses on vaid 14 protsenti vajalikke keskmise pikkusega rasvhappeid. Katses osalenud aga said 100-protsendiliselt keskmise ahelapikkusega rasvhappeid.