Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht
Toiduuudised
19. august 2018, 07:13

EVELIN ILVES: Mulgi ime ( retsept!)

Eesti taasiseseisvumise aastapäeva eel on paslik taas oma parimaid koogiretsepte tuulutada. Otsisin mõttes midagi hästi eestilikku, et mitte öelda isamaalist maiust ja mulle meenus, kuidas õppisin tegema tõelist „Mulgi imet”, mille puhul on tegu suisa mulkide versiooniga kuulsast Napoleonist!

See oli 2003. aasta varakevadel, kui oma mõnekuise imikuga teise Eesti otsa Mulgimaa metsatallu kolisin. Ei jõudnud veel mõeldagi, mismoodi mind, pealinnast tulnud tüdrukut, seal vastu võetakse, kui sain kuulda, et üks mulle võhivõõras kohalik naine soovib juba külla tulla.
Kui ta üle läve astus, tundus ta kuidagi tuttavana. „Kui ma kuulsin, et meie maile pealinnast noori on kolinud, tuleb nad ju kohe Mulgi asja ajamisse rakendada,“ teatas Pille* rõõmsalt ilma sissejuhatuseta. Ja tegi paari tunniga ringi peale nii iseenda kui ka Mulgimaa eluolule. Tema lahkudes mõtlesin, et kui Pille saab Läti piiri ääres Lilli külas oma nelja lapse kõrvalt ka erakooli loomisega hakkama, mis siis mina veel kõhklen. Ja nii hakkaski unistus metsa rajatud raamatukogutalust üha maisemaid piire võtma.
Järgnenud aastate jooksul oleme mõlemad Pillega mitu kannapööret sooritanud, teinud nii erinevaid asju, mis esmapilgul ei paista üldse ühe inimese puhul võimalik olevat. Ent üks on ikka jäänud – armastus kokakunsti vastu.
Kingiks antud retsepti iseloomustab Pille niimoodi:
„Mulgi ime on ime just seetõttu, et tulemus on iga kord erinev. Seega – olgem loova meelega! Lisa vähem suhkrut või kasuta teisi jahusid (spelta, odra-, kaera-, kinoa- vms jahu), pane vahele erinevaid moose, puuvilju või marju, kaunista mitmesuguste taimede või purudega, laula mantraid, mõtle hea sõna ja lahke meelega sööjate peale. Ühesõnaga: tee toitu nii nagu tavaliselt – rõõmsa südame ja tänutundega!“
Retsept ise on järgmine:
Tainas
60 g võid
0,5 klaasi heledat suhkrut
1 spl konjakit või viina
2 spl mett
3 muna,  vahustada 0,5 klaasi suhkruga (kui lihtsalt segistada, pole ka hullu)
2 tl soodat + paar tilka sidrunimahla
2,5 klaasi jahu
Kreem
800 g hapukoort
1,5 klaasi suhkrut, vahustada või lihtsalt segada hapukoorega
soovi korral ehtsat vanilli või mõni tilk Vana Tallinnat või Cointreau‘d
Sulata veevannil või aurus segamiskausis või, sega juurde suhkur, mesi, viin. Võta tulelt ära. Järk-järgult sega juurde munad, aga kook saab hõrgum, kui munad enne koos suhkruga vahtu lööd. Seejärel sõelu sisse soodaga segatud jahu.
Määri küpsetuspaberile käega hästi õhuke kiht tainast, küpseta 180 C juures kuldseks. Ole kannatlik – kihte saab palju. ☺
Nüüd tuleb kook vastavalt fantaasiale kihilisena kokku panna, ikka kreemi vahele, ja kui on, siis marju või moosi või hakitud puuvilju ka. Peale puista küpsetuskihtide puru ja šokolaadipuru. Begooniate mahlakad õied aga muudavad selle lihtsa talukoogi välimuse lausa kuninglikuks.
NB! Mustikad ja vaarikad sobivad selle koogi vahele nõiduslikult hästi, metsmaasikatest ei hakka üldse kõnelemagi.☺
NB!! Kasuta kreemis suhkru asemel vahtra- või agaavisiirupit, saab teistmoodi ja tervislikum.

* Pille Põllumäe on aktiivne tervise, maaelu ja harmoonilise keskkonna eestkõneleja ning talunik Mulgimaal.

HEAD NAUTIMIST PIDUPÄEVAL ja
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Hiiumaalt