AaloejookFoto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
30. juuni 2022, 15:45

SÖÖDAV PÄIKESEKAITSE: kuidas toiduga nahka põletuse eest kaitsta

Kas teadsid, et võid toiduga oma päikesekaitsekreemile veidi vunki juurde anda? Nende toitainete söömine ei kaitse sind kahjulike UV-kiirte eest, ent need aitavad nahal uueneda, niiskuse tasakaalu hoida ning pringina püsida.


Viimaste aastate päikeseküllaseima suve üks olulisemaid teemasid on küllaldane päikesekaitse, kuna ultraviolettkiirte poolt soodustatav nahavähk on järjest levinud ka põhjamaades nagu Eesti.


Paraku on uuringud näidanud, et inimesed ei kipu päikesekaitsekreeme õigesti kasutama. Üks peamisi probleeme on see, et kreemi manustatakse vähe, harva ning valitakse pruuni naha iha tõttu madala kaitsefaktoriga toode.


Päikesepõletus aga on nahale lisaks ebamugavuse ka väga kahjulik. Põletuste tehtud kahju suureneb iga uue korraga ning kasvatab nahavähi ehk melanoomi tekkimise võimalust. Seetõttu on oluline kaitsta nahka päikese eest igas vanuses.

Kuidas aga päieksekreemi toimet tõhustada? Seda annab teha viie toidu ja söögiga, teab Daily Mail.

1. Roheline tee
Võimsa antioksüdandina on roheline tee väga kasulik kogu organismile. Ühes uuringus vähenes rohelist teed joonud naistel oluliselt päikesest põhjustatud nahapunetus. Neil oli ka testgrupiga võrreldes niisutatum ning rohkem pingul nahk ja vähem ketendust.

2. Porgandid
Porganides sisalduvad antioksüdandid karoteenid on inimese organismile vajalikud, et toota  A-vitamiini. Karoteenid aitavad ka taime kaitsta ultraviolettkiirguse eest. Neid süües langed osa sellest kaitsest ka inimesele.
Kuigi suviti on mõnus krõmpsutada värsket porgandit otse peenralt, siis kasulikum on karoteene omastada töödeldud kujul.

3. Kurkum ehk kollajuur
Tegemist on maitseainete superstaariga, mille kasulike omanduste hulka kuulub ka põletikuvastane ning vananemist pärssiv toime. See aga muudab ta otseselt päevitaja sõbraks.
Ingveriliste sugukonda kuuluv kurkum omab Indias kõikvõimas ravimi mainet kui, mis aitab nii haiguste ennetamisel kui ka paljude hädade korral, nagu näiteks kõhuprobleemide, liigesehaiguste,  vähi,  parasiitide, nakkuste, haavade, köha, aneemia, akne korral.

4. Aaloe
Otse loomulikult – aaloegeel on põletuste puhul sinu parim abiline. Ent kas teadsid, et aaloet sisaldava joogi tarbimine teeb sama sinu organismile seestpoolt?
Ühe uuringu järgi leidsid 30 naist, et peale kolmekuist aaloejoogi tarbimist tundus nende nahk siledam ja elastsem. Päevitamine aga just neid kahte omadust rikubki.

5. Granaatõun
Viljakusesümbol granaatõun aitab tõrjuda pea kõiki põletikke ning kasvajaid. Juba Vana-India terviseõpetuses ajurvedas oli granaatõun hinnatud jahutava põletikuvastase toime tõttu.

Granaatõun sisaldab ka lükopeeni – antioksüdanti, mis täidab peamist rolli ilu ja noorusliku välimuse säilitamises.

Granaatõuntes sisalduv flavonoid ellaagiline hape kaitseb hiirte peal tehtud katsetes põhjal nahka vananemise eest. Ka aitab see fütotoitaine naha enneaegse vananemise vastu.  

Vaata kindlasti ka artikli sabas olevaid retsepte!