Kirsid ja nende sugulased murelid sisaldavad palju A-vitamiini ja palju teisi kasulikke aineid nagu kaalium, kaltsium ja foolhape. Kirsid on ka tuntud antioksüdandid. Lisaks on hapumaid kirsse seostatud unetuse vastu võitlemisega.
Kulinaarsest vaatevinklist võib kõik kirsisordid jagada maguskirssideks ja hapukirssideks.
Kasutamine.
Maguskirsse süüakse lihtsalt maiustusena või kasutatakse väga vähese töötlemisega.
Hapukirssidest tehakse pirukaid, kooke, kompotti, moosi, mahla, likööri ja veel palju muudki maitsvat ning pruulitakse kuulsat kirsiviina nimega Kirsch ja likööri Maraschino, mida mõlemat kasutatakse ka magusroogade ja küpsetiste maitsestamisel. Pisikestesse purkidesse pakitakse suhkrustatud kokteilikirsid, millega nimetusele vastavalt kaunistatakse kokteile ja pidulikke järelroogi.
Valimine.
Marjad olgu pingul koorega, tumepunased, läikivad, kuivad ja puhtad, ilma plekkide või pehmete kohtadeta. Eelistage alati vartega või vähemalt varrejäänustega marju. Varteta marjad annavad ostjale küll näilist kasu kaalu arvelt, kuid kahjuks immitseb varrest jäänud avast pidevalt mahla välja ning eks ka riknemine on nõnda hõlpsam tulema.
Säilitamine.
Kodus kallake kirsid kohe suuremasse madalasse kaussi, et marjad oleksid suhteliselt õhukese kihina; säilitage külmkapis. Peske vahetult enne söögiks tarvitamist ning tehke seda sõelal voolava vee all; varteta marjadest kausi põhja nõrgunud mahla tarvitage ainult läbikuumutatult kisselli või morsi valmistamiseks.
Puhastamine.
Pärast marjade pesemist eemaldage varred, kui see oli senini tegemata, ning võtke kivid välja. Kivide eemaldamiseks on olemas mitmeid mehaanilisi vahendeid, mis seda tüütut tööd oluliselt kergendavad.
Klikka retseptil: Kikerhernepannkoogid kirsikastmega
Pannkooke võib serveerida nii soolase kui magusa täidisega. Soolase täidise puhul pane tainasse vähem suhkrut. Pannkoogid mekivad kõige paremini kohe pannilt tõstes.
Klikka retseptil: Kohupiima-kirsikook rukkijahutainal
Kakaoga maitsestatud rukki- ja täisteranisujahust krõbe ümbris koos magusa vanillikohupiima ja hapukate kirssidega pakub unustamatu maitseelamuse! Kogus 10 lõiku.
Klikka retseptil: Kirsi-mandlikook (jahuvaba)
Mandlijahust biskviidiga kook on rikkalik ja pakub head maitsevaheldust tavalisele nisujahu-biskviidile. Kook on gluteenivaba.
Klikka retseptil: Kirsi-kodujuustukook
Kodujuustu asemel võid pirukas kasutada ka toorjuustu, mida pole vaja läbi sõela suruda.
Klikka retseptil: Kirsi-ricotta ampsud
Lihtsalt ja kiirelt valmiv magus amps suvisele einelauale, rasvavaba pealegi.
Klikka retseptil: Külm kirsi jäätisetort
Kirsi- ja šokolaadimaitseline jäätisetort valmib 20 minutiga. Soovi korral võid selle juba mitu päeva varem valmis teha.
Klikka retseptil: Ananassi ja kirsi tagurpidipirukas
Väga dekoratiivne ja mahlane tagurpidipirukas sobib hästi kohvilauale.
Klikka retseptil: Kirsi-šokolaadimuffinid
Valmista muffinitainas pakendil oleva juhise järgi ja sega tainasse jõhvikad. Jaga muffinisegu 12 muffinivormi. Aseta poolte muffinite keskele teelusikatäis kirsimoosi. Ülejäänutele pane keskele terve varrega kirss. Küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit.
Klikka retseptil: Külm kirsisupp mascarpone-vanillikreemiga
Kokasaate "Maitsenaudingud" 24.04.2008 retsept.
Klikka retseptil: Kirsi-kohupiimastruudel
Sügavkülmutatud filotainast valmib struudel tunduvalt lihtsama vaevaga. Pealt krõbeda küpsetise sees on mahlane kohupiima-kirsitäidis.
Kommentaarid