Retseptid
30. juuli 2018, 08:21

Arbuusi sisse segatud suvi: 10 ideed

Arbuus on sama mahlane ja muhe nagu suvi. Temaga saan valmistada väga erinevaid roogi, soolastest magusateni, salatitest jookideni. vaatame, mis mõnusaid arbuusiretsepte võiks teha jätkuva kuumalaine käes lõõtsuva Eestimaal?

Arbuus koosneb 92% veest, sisaldab rauda, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid ning ohtralt A-, C-, B1- ja B6- vitamiine. Lükopeenisisaldus muudab arbuusi eriti väärtuslikuks. See on antioksüdant, mis vähendab vähi-, südamehaiguste ja vanusest tingitud nägemisprobleemide riski.
Lisaks - 100 grammis arbuusis on vaid40 kcal.
Peale viljaliha võib süüa ka arbuusi seemneid ja koort, on Toidutares juba varemgi kirjutatud.  Viimane on eriti soovitatav just meestele. Nimelt avastasid USA Texase ülikooli uurijad, et arbuusi viljalihas ja koores sisalduv tsitrulliin muutub suurtes kogustes sööduna aminohappeks arginiiniks, mis sarnaselt meeste potentsiravimi Viagraga ravib erektsioonihäireid, on ka hea südamele, vereringeelundkonnale ja immuunsüsteemile.Siiski tuleks vere arginiinisisaldust mõjutava koguse tsitrulliini saamiseks süüa arbuusi umbes kuus kruusitäit.Kõige rohkem tsitrulliini - 60 protsenti - leidub arbuusi koortes. Tsitrulliini sisaldavad kõik arbuusisordid, enim aga kollased arbuusid. Ameerika südameassotsiatsioongi soovitab südamehaigetel rohkelt tarbida arbuusi, vähemalt üks või kaks viilu hommikusöögiks ja nii iga päev.