Foto: Erakogu
Toiduuudised
30. juuli 2020, 13:29

Lugu ilmus esmakordselt 27.07 2018, uuendatud 2020

KUIDAS KODUKOHVIKUT TEHA? 16 praktilist nippi, mis tagavad edu

Eestimaa suvetraditsiooniks on saanud erinevad kodukohvikute päevad. Viimsis mitu aastat koos sõpradega kodukohvikut Muhe ja mahe pidanud Kelly Grossthal jagab oma kogemusi ja soovitusi, kuidas ise üks põnev ja huvitav kohvik püsti panna.

Kui mu sõbrad Kadi ja Margit pakkusid paar aastat tagasi, et teeks ehk Viimsi kohvikutepäeval koos kodukohvikut, siis ma haarasin muidugi kohe sekundiga mõttest kinni, sest süüa, juua ja suhelda on mulle terve elu meeldinud! Olin ju käinud isegi mitmetel kodukandi kohvikupäevadel ja muudkui rõõmustanud selle vahetu kogemuse üle.  Türi kohvikutepäeval olin nautinud näiteks sealse Süüria pagulaspere katayifisid ja Merivälja kodukohvikus oma lapse klassijuhataja mõnusaid rummikooke.

Ei hakka salgama, paljude kodukohvikute puhul üle Eesti siiski veidi mõtisklesin omaette, et kas Eesti kodudes tõesti süüakse massiliselt peamiselt vaid kiluvõileibu ja kartulisalatit? Mõnusad road muidugi mõlemad, aga kas need ongi meie kodukohvikute uued rahvusroad?

Selgus saabus enda kodukohviku esimese kogemusega, sest tõepoolest, enamik kodukohviku külalisi ootab üsna turvalist menüüvalikut. Esimesena kaovad letilt kõik tuttavad koogid, salatid ja võileivad. Meie kodukohviku vaieldamatuks hitiks kujunesid suvised koogid, just õhulised-imelised klassikud nagu Brita kook, Pavlova koogid, lihtsad marja-plaadikoogid ning veidi hapu alatooniga juustukoogid.


Soojal suvepäeval oli gramm keerulisem müüa näiteks muidu igati maitsvat ja luksuslikku šokolaadikooki ning täidlase täidisega muffineid.  Lisaks tavalisele kartulisalatile söödi meie kohvikus isukalt ka selle vegan-varianti.


Samas ei ole väike ka seltskond, kes tulevad kodukohvikusse just põhjusel, et nad soovivad proovida midagi uut ja huvitavat. Seega kaasa menüüsse siiski midagi ka huvitavat, pisikese tvistiga. Lisaks, ära unusta, et üksnes heast toidust ei piisa, et inimesed just sinu kodukohvikus oma ostu sooritaksid ning sinna mõnulema jääks. Kena kujundus koduaias, sisukas ja laialdane turundus ning soe ja asjatundlik teenindus on need, mis lõpuks heal kodukohviku toidul mõnusalt seedida lasevad. Ja peamine – kodukohvikut saab ja tuleb teha ainult mõnuga, panna nii toidutegemisse kui teenindamisse palju armastust, kodutunnet ja seda imelist soovi rõõmustada oma külalisi.

Kodukohviku õppetunnid ja soovitused neile, kes kodukohvikut plaanivad:

  • Pidage kodukohviku meeskonnaga koosolekuid, arutage asju läbi ning koostage nende kohta kirjalikke memosid, et teil oleks asjade seisust alati ülevaade. Seda on eriti vaja, kui korraldav seltskond on veidi suurem.
  • Arvestage algusest peale, et isegi kõige armsamate inimeste vahel võib koostegemine pingeid tekitada, siin aitab ainult heatahtlikkus, kompromissid, huumor, rääkimine ja rõõm koostegemisest. Kes tahab oma ego upitada, kakelda, tõestada, et on naabrist parem, peaks ilmselt mõtlema muudele väljunditele. Kodukohvik peab olema rõõm mitte lisapinge argipäevale!
  • Kaasake oma lapsed, vanemad, vanavanemad, tänapäeval ei saa enam paljud pered midagi vahvat koos teha, aga ühistegevus annab tegelikult tiivad ning paneb paljude silmad särama.
  • Väga palju sõltub ilmast, kõrbekuumas soovitakse kergmaid maitseid ja toite.
  • Kodukohvikut ei maksa teha kasusaamise eesmärgil, kodune toit olgu mõõduka hinnaga ning väike kasum ongi juba õnnestumine.
  • Võta aega hindade arvutamiseks ja planeerimiseks. Palju maksis tooraine, transport, sinu enda töökulu? Jah, kodukohvik pole rikastumise koht, aga ilmselt ei soovi sa ka miinusesse jääda.
  • Väga oluline on omavahelised rollid ja protsessid läbi mõelda ja planeerida (kes valmistab toitu, kes viib lauda, koristab, varustab letti jne). Samas olge valmis ka selleks, et üks või teine roll võivad ootamatult kujuneda intensiivsemaks, kui te alguses olite planeerinud.
  • Juhul, kui pakud toitu, mida tuleb lauda viia, kasuta kindlasti lauanumbrite süsteemi. Meie kasutasime lauanumbritena näiteks Mölkky mängu.
  • Paljud eelistavad tõesti kodukohvikus klassikat, aga samas mõtle läbi, millega sinu kodukohvik eristub? Ei võta palju energiat pakkuda toite ka veganitele, arvestada inimeste erivajadustega ning olla oma kommunikatsioonis avatud ühiskonna mitmekesisusele.
  • Kodukohviku külastajatel on küsimusi korraldajatele, kuid mille järgi nad teid ära tunnevad? Mingi ühendav disainielement on hea, nt. t-särk, peapeal või midagi palju loomingulisemat!
  • Eesti inimene on juba harjumas hea teenindusega ja seda oodatakse ka kodukohvikult. Hea kodukohviku teenindaja tahab inimestega suhelda, ta peab oskama andma infot nii toitude kui teie kodu kohta.
  • Vesi! Vesi olgu tasuta nii inimestele kui loomadele. Muidugi on see kulu, aga planeeri see siis kohe muude kulude hulka.
  • Lapsed on elu imeline ja loomulik osa, mõtle, kas sul on neile oma kodukohvikus tegevust pakkuda. Värviraamatud, legod, pallid, mõnusad vaibad murul, näiteks.
  • Inimesed soovivad kasutada WC-d. Kui teie kodukoha kodukohvikute korraldaja pole seda küsimust kuidagi keskselt läbi mõelnud, siis ole valmis, et selle järgi küsitakse pidevalt. Valmista oma vannituba ette, sest kuigi enamik inimesi on imelised, on meie seas ka siiski inimesi, kes lahkuvad sinu vannitoast koos sinu uhiuue Chanel Coco Mademoiselle’ga.
  • Kuigi see on nüüd viimane soovitus, siis arvesta, et turundusest algab ja lõppeb kõik, inimesed peavad leidma tee teie kohvikuni, selleks kuuluta aga julgelt enda kohvikut sotsiaalmeedias, tee ja jaga flaiereid, kaasa esinejatena kohalikke muusikuid, säti aeda üle näitusi ning ära pelga ise oma kodukohvikust rääkida igale heale tuttavale ja sõbrale, keda kohtad kas töises või selle välises keskkonnas.
  • Siiski - veel üks soovitus, lisatud aastal 2020: Koroonaajastu seab muidugi ka kodukohvikutele uued väljakutsed. Samas pole siingi midagi päris uut, ka koduses hoovis avatud toidukoht saab anda endast parima, et terviseriskid oleks tagasihoidlikud. Desinfitseerimisvahendid on kõigile tasukohased ja kodukohviku sisenemisel peaks need kindlasti paigutama nähtavale kohale, kus inimestel on seda mugav kasutada. Kuna paljud kodukohvikud toimuvad aias, siis õnneks on inimeste hajutamisega lihtsam – jäta lihtsalt laudade vahele ruumi. Selle aasta Viimsi kohvikutepäeval me õnneks ka täpselt sellist lähenemist nägime ja pole kuulda olnud ka viiruse laine hoogustumist meie poolsaarel.