Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
27. juuli 2018, 08:10

Reisile taldrikuga – Kiiev! ( retseptid!)

Ukrainlaste seas on levinud anekdoot – venelastel pole rahvustoitu. Kõik hea on neile tulnud ukraina köögist ning pelmeenid hiinlastelt. Uusimate uuringute järgi aga hoopis soomeugrilastelt!
Ukraina on ikka eestlaste hästi mekkinud. Uurisime mitme reisiselli käest, kuidas võiks Kiievis taldrikuga reisides istuda ja astuda – ning kuidas koju väikest Ukrainat korraldada.

Meie pealkiri lubab küll Kiievit, aga tegelikult käivad need ideed ka ülejäänud Ukraina kohta. Tuleb vaid mõista, et Ukraina on ja lai ning siin on eri mõjutustega köögid. Borši aga oskavad nad teha ning hinnata kõikjal – nii külmalt kui ka soojalt!
Tõesti, on võimalik saada borši külmsupina. Sellel roal on väidetavalt leedupärased jooned, aga kuna boršil endal on juudi algupära, siis igal juhul on tegu sellele maale omase roaga. Ka Ukraina kulinaarial on tugevad juudikultuuri juures. Sellele võlgnevad nad tänu paljude maitsekate roogade eest, kus staarid on puhas köögivili, sibulad ja küüslauk. Ning ürdid nagu till ja oblikas.
Kiievis on suurem osa kohti, kuhu turist satub, koondunudki peatänava Hreštšatiku ning sinna suunduvate tänavate peale. Üldjuhul jääb hinnatase ka kallimate kohtade juures Eesti mõistes tagasihoidlikuks. Seejuures, kui minna otsima ehedat ukraina toitu, annavad mõistliku hinnatasemega kohad pigem isegi tummisema elamuse kui kallimad, kus püütakse „euroopalikkust“ taga ajada.
Suurepärane näide on siin Dva Gusja otse Maidani külje all. Olemuselt söökla, aga vähemalt esimesel kohtumisel pahviks löövate kapsarullide, zakuskade ning igati talutava boršiga. Sama annab näiteks Puzata Hata kett.
Zakuskad on ukraina köögi eluline osa. Kes tahab pidulikumat lauda, saab kindlasti küsida endale valikut saloga – tõsi, sinna peaks kõrvale käima ilmselt ka vähemalt pits harilkat. Kiire vahelepõike korras – seda ei jooda nagu tekiilat. On vähemalt üks juhtum, kus vaene eestlasest turist pidi alla limpsima soola ja peale pipart – nii ei tohi! Harilkat võetakse jah klõmaki, aga peale midagi hääd, nagu mõnusat pekist-viinamarjast sakuskat. Või maailma parimat kauakeedetud borši.
Üldiselt on ukraina köök rammus. Eri variandis pirukad, ohtralt päevalilleõli… maitseained on üsna sarnased (loe – vähesed) kui Eestiski, kuid miski ei saa päikesepaiste poolt antud meki ning ohtralt toidutegemisele kulutatud aja vastu. Talvel on sissetehtud juurviljad, tomatid ja sibulatooted sellised, et inimesed võtavad neid suurte anumatega kaasa Moskvassegi.
Kiievi roogadest teatakse üle ilma Kiievi kotleti, ent sellel roale - täidetud kanalihakotletil, mis on siis tehtud kas fileest või hakklihast, on mitmeid eri versioone. Kiievi kotletina hakatis eda serveerima arvatavasti tsaar Aleksander II õukonnas. Nimi kinnistus 20. sajandi alguses Kiievis asuva luksushotelli Continental menüüs kui "kotleta de-volyay po-kievski"
Õllevalik on muidugi imeline ja odav. Ehk palava ilmaga võid arvestada, et õlut kulub massiivselt ja samal ajal pangaarve väga ei kannata. Õlu on üsna meie omaga sarnane ehk selline saksalik laagerõlu ja ega keskmine tavaõlu on üsna sarnane niiehknaa, et mingit imelist maitsenaudingut ei meenugi. Tavaline Saku Premium.
Kellele õlu ei meeldi, saab proovida kohalikke veine. Soovitame siiski piirduda valgete veinidega, mille suhtelists magusust saab tempida kenasti gaseeritud veega sobilikumaks. Magusam gamma ongi kohalik eripära, mis muidugi ei tähenda, et ei võiks leida ka korralikult kuivi veine. Rõhk on ikka valgetel, sest punastel on ka kuivana marjane mekk man.
Kulinaariahuviline aga peaks Kiievis minema Podolisse, kohalikku nn Kalamajja. Podol on linna vanim osa ja see on imearmas koht, täis käänulisi tänavaid, armsaid majakesi ja veel nunnumaid kohvikuid, kus osatakse juba inglise keelt ja suuremates saab ka kaardiga maksta.
Turul käimata ei saa Kiievist lahkuda. Mine jah vaata sellesse kesklinnas asuvasse kaunisse Bessarabski turistiturule, ent tea – tõelised maitsed ja odavad hinnad ootavad sind Podoli turul, mis on seal juba alates 15 sajandist ning väga rikkalik. Nii rikkalik, et kirjeldused ei tee sellele au – mine ja tseki ise. Võta kaasa täis rahakott ja tühi kõht.