Toiduuudised
28. juuni 2019, 13:47

GRILLIKOOL ALGAJALE: kuus nõksu, kuidas ka soss-sepp meistriks saab

Nädalavahetus on parim aeg õues kokkamiseks. Teed sa seda siis uhkel munagrillil või neljast tellisest kokkuklopsitud õuepliital - olulisim on hea liha, mille tunned ära väärt toorainest ja nupukast marinaadist. Vaatame üle mõningad grillimise põhitõed ja huvitavamad marinaadid!

1. Iga grilliteo esimene ülesanne on väärt tooraine hankimine. Ehk liha olgu saadaolevast parim ning võimalikult värske. Soovitame luua usalduslik suhe turu lihamüüjaga, kui endal oskusi liha kvaliteeti hinnata napib.

2. Enne grillimist tuleb liha vähemalt tund enne külmikust välja võtta ning kuivatada. Ehk jah, marinaad tuleb õrnalt kokku pühkida ja maha tupsutada. Muidu on sütele pannes tulemuseks söestunud kiht, mis on kaugel sellest heast maitsest, mida sa marinaadi kokku uhasid.

3. Ära kasuta veiselihal happelisi marinaade, vaid pigem õlibaasil tehtuid! Muidu jääb liha vintskeks.

4. Ära grilli liha üle! Kerge tumedate triipudega pruunistumine on just see, mida sa vajad. Grilli alguses tugevamal tulel, et mahlad lihakoesse sisse jääksid. Hiljem nihuta grilli äärde, kus on leebem tuli. Kui liha tuleb resti küljest lahti ja on meeldivalt pruunistunud, on aeg külge vahetada.

5. NB! Kana kohta see ei kehti - pooltoores kana pole delikatess, vaid nakkusohtlik - lase kanal sutuke enam tulel olla. Ent ole ettevaatlik - ka üleküpsenud kana pole mingisugune maitseelamus.

6. Lase lihal puhata. Seda nimetatakse ka hingamiseks ja järelvalmimiseks. Veiselihasteigid on suisa soovitav lasta mõõdukas soojuses (ca 100 kraadi) veerantunnike järelvalmida. Ka teise lihade puhul on hea mõte lasta neil kas fooliumis või termospotis veidi hinge tõmmata, enne kui esimene kahvel ja nuga sisse lüüakse.