Foto: Mati Hiis/Õhtuleht
Toiduuudised
7. juuli 2020, 09:19

ÕLU EI KUSTUTA JANU! Loe, kuidas siiski kesvamärjukesest kosutus kätte saada (4)

Õlut on mõtet januks juua vaid siis, kui kavatsedki piirduda vaid ühe pudeliga. Suurem kogus hakkab hoopis kehast vett välja viima, sest õlles sisalduv alkohol on diureetikum. 

Esimesed tunnused algavast vedelikupuudusest on sagenenud käigud tualetti ning järjest kasvav janu. See omakorda võib põhjustada nõiaringi, kus näiliselt janu kustutamise käigus juuakse end üha suuremasse ja suuremasse vedelikupuudusesse. Sealt edasi on tunnuseks uimasus, peavalu ning kuivav kurk.


Mis selle vastu aitab?
Joo vett. Joo alkoholivaba õlut.

Aga kui ikka väga tahaks õlut?
Mida kangem on õlu, seda kiiremini dehüdratsioon saabub. Ehk seda saab edasi lükata, kui juua madalama kangusega õlut või segades õlut mittealkohoolse joogiga.

Levinumad vähendatud alkoholisisaldusega õllesegud on:


Radler või shandy – sega hele selge mitte väga humalalane õlu meelepärase limonaadiga. Suhkruvaesem variant koosneb gaseeritud  veest ja sidrunimahlast, traditsioonilisem sidrunilimonaadistja õllest.

Michelada  - umbes sama retsept, mis shandy või radler, endt mehhikopärase maitse eesmärgil on lisatud klaasi äärele soola ning joogi sisse (soovi korral) teravaid vürtse.

Õllemimoosia – Sega hele õlu meelepärase mahlaga, näiteks apelsinimahlaga. Võib juurde valada natuke gaseeritud mahla.